Vizitdíjat fizettettek a sérült tűzoltókkal

2007.03.04. 17:06
Az Egis gyógyszergyár péntek esti oltásánál könnyebben megsérült négy tűzoltó meglepődött azon, hogy sebeiket csak a 300 forintos vizitdíj befizetése után látták el. A tűzoltóság szóvivője nem vitatta, hogy a kórház szabályszerűen járt el, de etikátlannak tartja, hogy az életüket kockáztató tűzoltóknak is fizetniük kell. A Fidesz szerint ez is azt mutatja, hogy az "alkalmatlan, felesleges és embertelen” vizitdíjat el kell törölni.

Az Egis gyógyszergyár kőbányai gyárában pénteken kitört tűz oltása közben négy tűzoltó könnyebben megsérült. Az oltásnál a tűzoltók nyakára vegyszerrel keveredett víz folyt, ami kimarta a bőrt – mondta az Index kérdésére Molnár Péter, a Fővárosi Tűzoltóság szóvivője.

A tűzoltókat a Szent László kórház ambulanciáján látták el. Meglepődtek azon, hogy sebeiket csak azután kötözték be, hogy kifizették a 300 forintos vizitdíjat. A négy sérült valahogy összeguberálta a pénzt, mondta Molnár Péter.

Szabályos, de etikátlan?

A sérülések nem voltak életveszélyesek, így a kórház szabályosan kérte a vizitdíjat. Nem is a kórházat hibáztatjuk, hanem ezt a jogszabályt tartjuk etikátlannak, amely lehetetlen helyzetbe hoz egy szolgálatteljesítés közben megsérült tűzoltót, aki adott esetben az életét is kockára teszi, mondta Molnár Péter.

A sérült tűzoltók kaptak nyugtát a vizitdíj befizetéséről, s ezt a pénzt természetesen megtéríti nekik a tűzoltóság, közölte a szóvivő. A tűzoltóság bízik abban, hogy az ilyen eseteket a vizitdíj felülvizsgálatánál figyelembe veszik.

Az Egészségügyi Minisztérium a vizitdíjra vonatkozó szabályokat a február 15-i bevezetés után egy hónappal felülvizsgálja, s ahol szükséges módosítja az előírásokat. A tűzoltók esete az átlagosnál extrémebb, problémásabb, mert közszolgálati tevékenység közben történt, de ezt a tapasztalatot is figyelembe veszik majd a jogszabály finomításakor, mondta Ari Lajos, az Egészségügyi Minisztérium miniszteri biztosa. "Azt szeretném hangsúlyozni, (...) hogy mindenfajta olyan kétes esetben, ami nehezen eldönthető, vagy határeset, ott mindig a beteg javára kell dönteni" - mondta Ari Lajos.

Fidesz: nem az orvosok hibája

A Fidesz felszólítja Molnár Lajos egészségügyi minisztert, hogy az "alkalmatlan, felesleges és embertelen vizitdíj" visszavonásával kezdje hétfői munkanapját, mondta Szíjjártó Péter, a párt szóvivője az egészségügyi tárca épülete előtt vasárnap.

A politikus úgy értékelte a szombati "szerencsétlen esetet", hogy az életüket és egészségüket kockáztató tűzoltók munka közben szerzett sérüléseit csak a vizitdíj befizetése után látták el, ami nem az orvosok hibája, mivel munkáltatóik és a kormány akaratát hajtották végre.

A szóvivő elmondása szerint ennek tükrében azon sem lehetne csodálkozni, hogyha egy közlekedési balesethez vizitdíj-automatákkal érkeznének a mentőhelikopterek és a sérülteknek előbb be kellene fizetniük a 300 forintot.