Gyurcsányné titkos vagyonnyilatkozatát is megvizsgálják

2005.06.01. 15:51
Két vizsgálóbizottság is megalakult szerdán. A "Gyurcsány-Apró érdekkört" vizsgáló testület a kormányfő feleségének vagyonnyilatkozatára és Gyurcsány korábbi cégszerzéseire kíváncsi. Az Orbán-család vagyongyarapodását vizsgáló testületben pedig a Fidesz egy trükkel vonta ki magát a munka alól.
Az ügyrendet nem tudták megtárgyalni a "Gyurcsány-Apró érdekkört" vizsgáló parlamenti bizottság tagjai, de abban megállapodtak, a testület levélben kéri a miniszterelnököt, hogy 27 cégről nyilatkozzon, és válaszoljon arra, közvetve, vagy közvetlenül kapcsolatban áll-e azokkal.

A bizottság arra kíváncsi, miként került közvagyon Gyurcsány Ferenc tulajdonába, és az hogyan vált magánvagyonná, mondta Szijjártó Péter, a testület fideszes elnöke.

Szijjártó azt is vizsgálná, a kormányfő használta-e politikai befolyását ahhoz, hogy cégei állami megrendeléseket szerezzenek, valamint arra is kíváncsiak, a cégek miként kerültek a jelenlegi kormányfő tulajdonába. "A céghálóról akarunk tudomást szerezni" - mondta.

Leveleznek

Egy másik levélben a bizottság Gyurcsány Ferenc feleségét, Dobrev Klárát arra kéri, hogy titkos vagonnyilatkozatát juttassa el a testületnek. Tóth Károly szocialista képviselő javaslatára Szijjártó eredeti tervét módosították és Veres János pénzügyminiszternek nem küldenek levelet. Verestől azt kérdezték volna, hogy az említett 27 cégnek volt-e jogelődje állami tulajdonban.

Orbán-bizottság

A Gyurcsány-Apró vizsgálóbizottsággal majdnem egyidőben kezdődött az Orbán Viktor volt miniszterelnök családjának vagyongyarapodását vizsgáló testület ülése.

Molnár László szocialista elnök rövid bevezetője után Répássy Róbert fideszes alelnök meglepő nyilatkozatot tett. A testület fideszes képviselői - az ülés előtt - levélben kérdezték meg a volt kormányfőt, hogy 1998 és 2002 között származott-e családjának jövedelme állami támogatásból.

Orbán rövid levélben, amelyet Répássy ismertetett, azt állította, hogy a szőlőműveléssel foglalkozó társaságnak, amelyben családjának tulajdonrésze volt az említett időszakban, állami támogatásból nem volt jövedelme. Orbánék - a felolvasott levél szerint - a cégben lévő hatszázalékos tulajdonrészét névértéken adták el, így abból sem származott jövedelmük.

Okafogyott vizsgálat?

Répássy szerint a válaszokból kitűnik, hogy "okafogyott a vizsgálat", ezért nem vesznek részt a grémium munkájában és lezártnak tekintik a vizsgálóbizottság tevékenységét. Az MDF viszont a továbbiakban is részt vesz a testület ülésein.

A szabad demokrata Eörsi Mátyás a történteket a bizottsági munka megcsúfolásának minősítette, és szánalmasnak nevezte, hogy a fideszesek nem vesznek részt az üléseken. A szocialista Szabó Zoltán szerint a Fidesz már a napirend megtárgyalása előtt beismerte vereségét.