A Vörös Csilla Polgári Körben Hiller tanácsadója 'hülyéskedik'

A kulturális miniszter kommunikációs tanácsadója szervezi a Vörös Csilla Polgári Kör "hülyéskedési akcióit", amelyekkel szándékuk szerint görbe tükröt akarnak állítani a Fidesz elé. Berzsán Ferenc, Hiller István közvetlen munkatársa az Indexnek elismerte, hogy tagja ugyan az MSZP-nek, de a fiatalos, provokatív megmozdulásaikra pártállástól függetlenül, hobbiból készülnek.
A Vörös Csilla Polgári Kör "Commandante Tanácsa" szervezésében kedden Orbán Viktort a mátrixos Neoként ábrázoló demonstrációs eszközzel tartott sajtótájékoztatót a Nyugati Pályaudvarnál, ahol a szerveződés egyik vezetője, Berzsán Ferenc arról beszélt, hogy "a Fidesz hülyének nézi az embereket és a fiatalokat". Berzsán levonva a tanulságot hozzáfűzte azt is: "ha hülyének néznek minket, akkor hülyéskedni fogunk, görbe tükröt tartunk a politika elé".

Berzsán Ferenc referenciaképei
forrás: manoken.hu
Lázadnak, mint egykor Orbán Viktor

Az Index kérdésre Berzsán Ferenc elismerte, hogy Hiller István kultuszminiszter kommunikációs tanácsadójaként dolgozik a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumában. Berzsán hangsúlyozta azonban, hogy munkája és MSZP-tagsága nem áll összefüggésben polgári körös ténykedésével. A férfi manökenként is dolgozó reklámszakember elmondta, hogy hobbiként szervezik a nagypolitika történéseire reagáló akcióikat. Véleménye szerint ezek a "humorra fogékony az emberek" számára kitalált demonstrációk a fiatalos, provokatív válaszok a politikára, ahogy "egykor a formalitások ellen lázadva Orbán Viktor is farmerban jelent meg az Országgyűlésben".

Létező polgári kör

A jobboldal reformját Hajrá Magyarország Szövetség néven követelő 78 polgári kör április elsejei fellépését követően már Hende Csaba főkoordinátor is azt állította, hogy Berzsán Commandante Tanácsbeli társa, Patek Gábor néhány hónappal korábban a Vörös Csilla nevű, szintén nem létező polgári kör" nevében osztogatott tojásos lecsót. Az akkori akcióval a söjtöri Medgyessy Péter ellenes tojásdobálást figurázták ki. Berzsán elmondta, hogy polgári körük Hende állításával ellentétben létezik: a lecsóosztást elítélő nyilatkozatot is a Demokrácia Központban regisztrált elérhetőségükön keresztül kapták meg.