Vagyonosodási vizsgálat Orbán ellen

2007.10.25. 12:13
APEH-vizsgálat indult Orbán Viktor Fidesz-elnökkel és Kubatov Gábor pártigazgatóval szemben, közölte Szijjártó Péter Fidesz-szóvivő. Az APEH szerint adótitok, ki ellen vizsgálódnak. A fideszes bejelentés után kiderült, szocialisták ellen is indult APEH-vizsgálat.

"A kormányszóvivő ugyan tagadta, hogy a miniszterelnök politikai célokra használna fel állami hatóságokat a vele nem rokonszervező emberek és politikai vetélytársai elcsendesítése vagy megfenyegetése érdekében, erre azonban az élet rácáfolt, hiszen az APEH Közép-Magyarországi Regionális Igazgatósága öt évre visszamenőleg rendelt el vagyonvizsgálatot a Fidesz elnökével és pártigazgatójával szemben" - fejtette ki Szijjártó Péter.

A Fidesz szóvivője hozzátette: az októberi keltezésű levelek sorszámai érdekes módon egymás után következnek. Mint elhangzott, az ellenzéki párt áll a vizsgálatok elébe, és mindenkit megvéd, akivel szemben a hatalom ilyen módon akar eljárni. Úgy tudjuk, Orbánon és Kubatovon kívül vagyonosodási vizsgálat indult Kupper András újbudai politikus és Horváth Zsolt kecskeméti fideszes képviselő ellen is és összesen eddig hét politikus kapott értesítést a vizsgálódásról az APEH-től.

A Magyar Nemzet szerdai számában írt a tervezett vizsgálatokról, azt állítva, a miniszterelnök kezdeményezte a vizsgálatokat, ezt a kormányszóvivő tagadta, jelezve Gyurcsány Ferencnek nincsen lehetősége ilyen vizsgálatok elrendelésére.

R. Bakonyi Ágnes, az APEH szóvivője az Indexet arról tájékoztatta, hogy konkrét ügyben nem adhat felvilágosítást, mert az az adótitok megsértése volna. Rámutatott ugyanakkor arra, hogy idén 14 ezer vagyonosodási vizsgálatot rendeltek el, s ebbe belekerülhettek politikusok is, hiszen rájuk ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint bárki másra.

Daróczi Dávid kormányszóvivő reagálásában az MTI-nek elmondta: ez egy újabb hazug és rosszindulatú támadás. A Fidesz azt akarja elhitetni az emberekkel, hogy a politikusok különleges emberek, akiket nem ellenőrizhet az adóhatóság, mert ha megteszi, az rögtön politikai támadás - tette hozzá Daróczi Dávid.

A Fidesz sajtótájékoztatója után Pál Tibor szocialista képviselő közleményben tudatta, hogy vele szemben is vagyonosodási vizsgálat indult, aminek áll elébe, hiszen nincs titkolnivalója. Közölte azt is, a Fidesz ismét alaptalanul vádaskodott, mivel nem csak ellenzékiek után kutatkodik az adóhatóság. Molnár Zsolt szocialista képviselő is közleményben tudatta, ő is beleesett az APEH szórásába.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök meghirdetett tisztasági csomagjának egyébként része volt a politikusok vagyonosodási vizsgálata, az elképzelés azonban még csupán törvénytervezet formájában létezik.