Milliókért árulta a vállalkozó a rejtett kamerás felvételt

2007.09.27. 14:51
A Weiszenberger-gate-et kirobbantó videót hónapok óta próbálta eladni az a kiskunhalasi vállalkozó, aki titokban rögzítette, hogy a helyi területfejlesztési koordinátor az uniós támogatások visszaosztásáról beszél. A milliós eladási ár azután csökkent jelentősen, hogy kiderült, az ügyészség birtokában is van már egy példány.

Az Index információi szerint F. K., kiskunhalasi vállalkozó készített rejtett kamerás felvételt a Weiszenberger László, kistérségi megbízottal folytatott megbeszéléséről 2005-ben.

Pénzt ért a pénzes infó

A szocialisták helyi politikusa a találkozón nyíltan beszélt arról, hogy osztozkodni kell a pályázaton nyert pénzen, amelynek megnyeréséhez segítséget tud adni. A terhelő információkat tartalmazó felvételt a vállalkozó megpróbálta értékesíteni. Valószínű, hogy a próbálkozás része volt az is, hogy a felvétel egyik példánya Weiszenberger lakásából került elő.

Úgy tudjuk, hogy a kazettát már a nyáron milliós árért ajánlották fel többek között a helyi újságnak, és a jobboldali médiumoknak. Az üzletet azonban a magas ár miatt mindenütt visszautasították.

Látómezőbe került

A Zuschlag-ügyben egyre erőteljesebben nyomozó Bács-Kiskun Megyei Főügyészség ezután értesült a felvétel létezéséről. Az ügyészek házkutatást rendeltek el Weiszenbergernél, ahol meg is találták a róla szóló videót, ami megfelelő bizonyítékot szolgáltatott arra, hogy meggyanúsítsák.

Az ügyészség a Zuschlag-ügy kommunikációja során be is jelentette, hogy megtalálták a videókazettát. Weiszenberger ügye azonban külön vált Zuschlagétól. A kistérségi menedzser nem gyanúsítottja a pártközeli egyesületek pályázati pénzei miatt indított nyomozásnak.

Olcsóbb lett

F. K. videója - a nyomozás és Weiszenberger hivatali visszaéléssel való meggyanúsítása ellenére is - a piacon maradt. Az elmúlt napokban az Index is kapott ajánlatot a nagyon értékes bizonyíték megvételére. A videót, amelyet sajtóhírek szerint egy lányok futtatásával foglakozó motelben, tükörüveg mögül vettek fel, az ügyészségi duplex példány miatt már alacsonyabb áron kínálták.

A felvétel egyik részletét szerdán, néhány nappal az EU-s pénzek ellopásáról szóló kijelentés miatt Orbán Viktor és Gyurcsány Ferenc között lezajlott csörte után mutatta be a Hír tévé, a teljes videót pedig pénteken hozza nyilvánosságra.

F. K. vállalkozót egyelőre nem sikerült elérnünk.