Lemond Wekler Ferenc

2007.11.11. 20:26
Fenyegetések miatt lemond a Dél-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács elnöki tisztéről és tagságáról Wekler Ferenc - közölte a szabad demokrata politikus vasárnap. Az Index korábban megírta, hogy Weklernek azért kell távoznia, mert az SZDSZ-ben vállalhatatlannak tartják tevékenységét.

"A családomat és engem olyan fenyegetések értek az elmúlt időszakban, amelyek elgondolkodtattak. Végül arra jutottam, hogy lemondásommal szeretteimet és magamat is mentesíthetem ezek alól" - indokolta döntését Wekler Ferenc. Elhatározását hétfőn közli az őt a testületbe delegált környezetvédelmi minisztérium vezetőjével, Fodor Gáborral.

A politikus, aki 2006 november óta töltötte be a DDRFT elnöki tisztét, megjegyezte azt is, hogy alaptalannak tartja az egyes hírforrásokban őt ért, pályázatokkal kapcsolatos támadásokat. Szerinte minden vele vagy családjával összefüggésbe hozott ügyben törvényesen járt el.

Az egykori országgyűlési képviselő korábban több pályázat kapcsán is a sajtó érdeklődésének középpontjába került. Családi vállalkozása 2004-ben 270 millió forint állami támogatást kapott szőlőtelepítésre, tavaly márciusban pedig 23 milliót mobil szennyvíztisztító kifejlesztésére és legyártására. Mindezekkel szemben jogi kifogás nem merült fel.

Az Index szombaton írta meg, hogy Wekler Ferenc távozhat posztjáról, mert az SZDSZ-ben vállalhatatlannak tartják tevékenységét. Tavaly márciusban Wekler családi vállalkozása 23 millió forintot kapott a DDRFT döntése alapján, hogy fejlesszenek ki egy mobil szennyvíztisztítót és gyártsák is le a Balaton-parti települések számára. Wekler az eset után azt nyilatkozta, hogy nem tartja kifogásolhatónak, hogy családja részesült a támogatásokban annak a testületnek a döntése alapján, melynek ő is tagja volt. Az elnöki posztot pedig csak novembertől töltötte be.

Az utódjáról sok hír kering, de az Index úgy tudja, Bretter Zoltán, az SZDSZ pécsi elnöke is esélyes a posztra.