Répássy hiába kopogtatott a Werber-tanulmányért

2003.02.26. 20:58
Nem olvashatta el Ron Werber a kormányzati munka hatékonyabbá tételéről készíttetett tanulmányát Répássy Róbert. A fideszes honatya a képviselő betekintési jogára hivatkozva kívánt betekinteni a szocialisták háttéremberének munkájába Szekeres Imre, a MeH általános politikai államtitkárának titkárságán, ám szerinte botrányos módon kérését elutasították. Répássy írásbeli választ kapott az ügyben benyújtott tíz kérdésére. A MeH szerint az elemi udvariasság szabályainak az felelt volna meg, ha Répássy előre szól látogatásáról.
Jövő héten ismét kísérletet tesz Répássy Róbert, hogy átnézhesse az MSZP állandó kampánytanácsadójának tanulmányát.

Hiába honatya

Répássy Róbert
Az ellenzéki politikus szerint botrányos, hogy az országgyűlési képviselők jogosítványai ellenére Szeredi Péter, Szekeres Imre titkárságvezetője azt mondta, nem tudja és nem is akarja odaadni a tanulmányt. Mint ismertes, Ron Werber a kancellária megbízásából készített egy eddig nem nyilvános tanulmányt, amelyért a Miniszterelnöki Hivatal 10.000 dollárt, azaz közel 2,5 millió forintot fizetett ki közpénzekből. Az ellenzék a megbízatást összefüggésbe hozza azzal, hogy Ron Werber az áprilisi országgyűlési és az októberi önkormányzati választások előtt is részt vett az MSZP kampányában.

Rendszeres mintavétel

Répássy tíz írásbeli választ igénylő kérdést tett fel a megrendeléssel kapcsolatban, amelyekre Szekeres Imre küldte meg a hivatalos válaszokat. Az államtitkár szerint Ron Werber a MeH "struktúrájának és működési mechanizmusainak külföldi modellekkel való összehasonlítására, és az azokból leszűrhető tanulságok átfogó elemzésére kapott megbízást. A megbízás célja egy hosszú távú, több kormányt is kiszolgálni képes modell megalkotása volt." A 10.000 dolláros díjazásért pedig nem csak a tanulmány elkészítése, hanem egy folyamatos monitoring lefolytatása is a feladata volt. Az államtitkár szerint Werber azt vállalta, hogy "rendszeres mintavételes-megfigyeléses ellenőrzést hajt végre munkája nyomán az egyes szervezeti egységekben". Répássy furcsállta, hogy C típusú átvilágítás nélkül egy külföldi állampolgár hogyan folytathat vizsgálatokat a kormányszervek működéséről.

Az elemi udvariasság szabályai

Szekeres Imre, a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) politikai államtitkára nem látja akadályát, hogy előre egyeztetett időpontban találkozzon Répássy Róbert fideszes parlamenti képviselővel; erről a Miniszterelnöki Hivatal sajtóirodája tájékoztatta szerda este közleményben az MTI-t.

A MeH közleménye szerint Répássy Róbert országgyűlési képviselő délben minden előzetes bejelentés nélkül megjelent Szekeres Imre - a Miniszterelnöki Hivatalt ideiglenesen vezető - politikai államtitkár irodájában, ahová odahívta a sajtó képviselőit is. "Tette mindezt akkor, amikor minden újságot olvasó és a politika iránt érdeklődő állampolgár számára ismert volt, hogy a kormány mai, kihelyezett ülését Szolnokon tartja, amelyen Szekeres Imre is jelen lesz - olvasható a közleményben.

Mint írják, az elemi udvariasság szabályainak az felel meg, ha egy találkozót előzetesen egyeztetnek, és ennek az elemi szabálynak sem tett eleget Répássy Róbert országgyűlési képviselő. "Amennyiben a képviselő úr a mai sajtóattrakción kívül ténylegesen is találkozni akar Szekeres Imre államtitkárral, akkor előre egyeztetett időpontban a találkozónak nincs akadálya - áll a MeH közleményében.