Pszichiátriai vészhelyzet fenyeget Magyarországon

2008.10.13. 08:27
Az Egészségügyi Világszervezet szerint a magyarországi pszichiátriai ellátás legnagyobb problémája, hogy hiányzik a szociális és rehabilitációs ellátórendszer a súlyos betegek számára. Emellett nem tartják kompetensnek a magyar háziorvosokat a betegség felismerésében.

Nincs meg a szociális és rehabilitációs ellátórendszer, ahová a súlyos betegek az akut baj után kerülhetnének, számol be a Népszabadság az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a magyarországi pszichiátriai ellátásról szóló tanulmányáról. Ha nem történik változás, vészhelyzetbe kerül a magyar pszichiátria, mondta Matt Muijen, a WHO európai regionális tanácsadója.

Muijen szerint hiányzik a háziorvosok érdekeltsége és kompetenciája a betegség felismerésében. A WHO vizsgálata azt mutatta, hogy kevés a kórházi ágy, az ápolók létszáma pedig drámaian alacsony.

A kutatás ajánlásokat is megfogalmaz, arra hívják fel a figyelmet, hogy a pszichiátriai gyógyszerek forgalmának növekedése nem hoz egyértelmű javulást az ellátásban, sőt, egyre inkább a közösségi szolgáltatásokban, a betegek rehabilitációjában, a stigmák visszaszorításában látják a szakemberek a helyzet javításának kulcsát.