További bizonyítékokat vár a zászlóégetők ellen az ügyészség

2004.01.15. 15:32
Csütörtök délután szabadlábra helyezték azt a két férfit, akiket közösség elleni izgatással gyanúsít az ügyészség. B. Miklós és M. Richárd Giorgio a gyanú szerint vasárnap a Tilos Rádió elleni tüntetésen elégetett egy izraeli zászlót. Az ügyészség a vádemeléshez további bizonyítékokat vár a rendőrségtől.
Csütörtökön szabadlábra helyezték B. Miklóst és M. Richárd Giorgiot, akiket közösség elleni izgatással gyanúsított meg korábban a rendőrség. A két férfit kedden vette őrizetbe a hatóság, miután az Index vasárnapi, a Tilos Rádió elleni tüntetésről készült tudósításának képeiből az derült ki, hogy elégettek egy izraeli zászlót.

További bizonyítékok

A Mazsihisz feljelentést tesz
A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) csütörtökön feljelentést tett az Országos Rendőr-főkapitányságon a Tilos Rádió épülete előtt vasárnap tartott tüntetés kapcsán, azt kérve, hogy a nyomozást terjesszék ki a lelkiismereti és vallásszabadság megsértése bűntettének gyanújára is.
Álláspontjuk szerint az ismeretlen tettesek vagylagosan közösség elleni izgatás, csoportosan elkövetett garázdaság, továbbá a lelkiismereti és vallásszabadság megsértése bűntettét hajtották végre. A Mazsihiszkérte, hogy a rendőrség a nyomozást széles körben, valamennyi, a fentiekkel gyanúsítható elkövetőre kiterjesztve folytassa le, "különös tekintettel a cselekmény szervezőire, és a fenyegetést elkövető szónokokra".
Heisler András elnök és Zoltai Gusztáv ügyvezető igazgató kitért arra, hogy a gyújtogatás "a fenyegető és uszító szónoklatok után" történt. Hozzátették, hogy a gyújtogatókat körülálló tömeg erősítette az elkövetők szándékát, tehát az ő magatartásuk "pszichikai bűnsegélyként" értékelhető.
Dobos Gabriella szóvivő az Indexnek elmondta, hogy az ügyészség egyetért a rendőrséggel, hogy gyorsított eljárással kell tárgyalni az ügyet, ám "a vádemelésnek még nincs itt az ideje". Ehhez az anyagot visszaküldték a rendőrségnek további bizonyítékok beszerzésére. Megítélése szerint 15 napon belül bíróságra kerülhet az ügy. A gyanúsítástól eltérően ugyanakkor nem közösség elleni izgatásnak, hanem garázdaság vétségének minősül az ügyészség szerint a zászlóégetés.

Az egyik gyanúsítottat korábban is Grespik védte

Az egyik gyanúsított, B. Miklós ügyvédje, Grespik László az Indexnek azt mondta, hogy szerdán a férfi élettársa kereste meg, mert korábban is ellátta már B. képviseletét. Megítélése szerint védence esetében nem valósult meg a bűncselekmény.

Ez nem olyan ügy

Kérdésünkre, hogy egy korábbi esethez hasonlóan az esetleges bírósági eljárás során ismét firtatni fogja-e az eljáró bíró származását, Grespik nemmel felelt, mint mondta: "a származás nem jelent elfogultságot, de a védő számára kötelező az elfogultság vizsgálata". Ebben az esetben szerinte nincs miért szóba hozni a kérdést.

A korábbi esetben a vádindítvány szövege miatt kérdezte a bíró származását, de szerinte a mostani "nem olyan ügy". (Grespik László egy, a Viking Klubban 1999-ben lezajlott skinhead-koncert nyomán közösség elleni izgatással vádolt fiatalember ügyvédjeként az egyik tárgyaláson azt tudakolta a bírónőtől, hogy zsidó vallású vagy zsidó származású-e.)

Keresik a harmadik zászlóégetőt

Időközben a Magyar Narancs január 15-i számának 14. oldalán látható fényképfelvétel alapján a rendőrség látókörébe került egy harmadik tüntető. Az idáig ismeretlen férfit meg kívánja hallgatni a BRFK Vizsgálati Főosztálya, mivel a fénykép és videofelvételek alapján feltételezhető, hogy érdemi információkkal szolgálhat - áll a rendőrség csütörtök délután kiadott közleményében. A lapban megjelent képen három férfi tartja a lángoló izraeli zászlót, a kép bal szélén álló férfit keresi a nyomozó hatóság.