A fákhoz láncolták magukat a zengői tüntetők

2004.02.13. 18:37
A Greenpeace környezetvédő szervezet aktivistái fákhoz láncolták magukat pénteken reggel a Zengő-hegyen, hogy megakadályozzák a Mecsek csúcsára tervezett NATO radarállomás megépítéséhez szükséges fakitermelési munkálatokat. Az egyik tüntető az Indexnek úgy nyilatkozott, a biztonságiak megtámadták a demonstrálókat. Két tüntető könnyebben megsérült. A Védegylet szombat 12 órára nagygyűlést hívott össze a hegyre.
Visszavonultak a biztonságiak a Zengőről, ezzel a fakivágás szerdai megakadályozása után pénteken újabb győzelmet könyvelhettek el a lokátorállomás építése ellen tüntetők.

A NATO még nem reagált
A NATO egyik brüsszeli szóvivője pénteken megerősítette, megkapták azt a levelet, amelyet magyarországi civil szervezetek intéztek a katonai szövetség főtitkárához, tiltakozva a mecseki, Zengő-hegyi radarállomás építése ellen.
Mint közölte, a főtitkár természetesen válaszolni fog a levélre, de ennek időpontját egyelőre nem lehet tudni. A sajtószolgálat munkatársa emlékeztetett rá, hogy a radarokat a NATO közös légvédelmi rendszeréhez való magyar integrálódás keretében építik meg. Ebben a NATO-nak annyi szerepe van, hogy katonai szempontból részt vett a megvalósíthatósági tanulmány készítésében, illetve finanszírozza az építési költségeket.
Arra a kérdésre, hogy egyes, a magyar környezetvédőktől származó információk szerint a NATO állítólag már megígérte: megvizsgálja, lehetséges-e a radart a Zengő helyett valahol Szlovéniában elhelyezni, a NATO-szóvivő csak annyit mondott, hogy nem kíván spekulációkba bonyolódni. Ugyanakkor közölte: ami a radar pontos helyét illeti, ez Magyarország felelőssége.
Reggel a generálkivitelező által megbízott Trucker Security Kft. pécsi cég biztonsági őrei megpróbálták eltávolítani a fákat védő Greenpeace-aktivistákat, valamint a Zengőért hosszú évek óta tiltakozó helybéli civil szervezetek szintén a helyszínen tiltakozó tagjait, de fellépésük sikertelen volt.

"Verik őket"

"Eljutottunk idáig, verik az embereket a biztonságiak" - mondta reggel az Indexnek Vay Márton, a demonstrációban aktív szerepet vállaló Védegylet Munkacsoport egyik tagja. Vay úgy tudja, hogy az építő cég üzleti érdekei érvényesítése érdekében "biztonsági szolgálatot" verbuvált. "Azt a parancsot kapták, hogy lökdössék le az embereket a hegyről" - közölte Vay Márton. A Zengőn mintegy 10 Greenpeace-aktivista, egy tucat más természetvédő, és vagy 40 környékbeli lakos próbálta feltartóztatni a munkagépeket.

Molnár Ferenc, Hosszúhetény helyszínen tartózkodó alpolgármestere finomította Vay szavait. Elmondása szerint reggel 5 órakor a biztonságiak várták a hegyre felkapaszkodó demonstrálókat (éjjel nem lehet fát fágni, ezért felesleges akkor is blokád alatt tartani a hegyet), és "lökdösődés" alakult ki a két csoport között. Az alpolgármester szerint patthelyzet alakult ki. A tüntetők egyike arcán könnyebben megsérült, amikor a biztonságiak megpróbálták lerángatni az egyik fáról.

A tv2 Tények tudósítója úgy értesült, hogy a Trucker Security Kft. biztonsági emberei azt a parancsot kapták, hogy ütni nem lehet, de lökdösni igen, "lökdössétek őket minél messzebb". Ennek a lökdösödésnek lett az áldozata az a Greenpeace-s, akinek karját biztonsági őrök fogva tartották, így amikor elesett, nem tudta megvédeni az arcát attól a kőtől, ami felsebezte. A tv2 híradója szerint a biztonsági emberek azt fontolgatják, hogy visszaadják a megbízást, mert ilyen körülmények között nem tudnak dolgozni. A rendőrök csak a balhéra mozdulnak

A rendőrség emberei csak az összecsapás után egy órával jelentek meg a Zengő-hegyen, tehát a tüntetők maguknak kellett megvédeniük magukat. A rendőrség kiérkezésük után csak azt tudták megállapítani, hogy a demonstrálók jogtalanul tartózkodnak az erdőben, ez ellen azonban nem tudnak semmit tenni. Mint mondták, csak akkor avatkoznak be, ha verekedést kell meggátolni.

"A beruházás törvényes keretek között folyik, jövőjét illetően nem a HM-nek, hanem a generálkivitelezőnek kell aggódnia" - mondta az Indexnek Bocskai István, a HM kommunikációs főigazgató-helyettese "Mi a cégtől egy dolgot kérünk: Legyen ott a torony!"

Hiába próbáltuk elérni pénteken reggel a generálkivitelező Bayer Center tulajdonosát. Bayer József az Indexnek még szerdán elmondta, hogy a HM az erdészettel állapodott meg a fakivágásról. Ezzel együtt nem látja akadályát, hogy "akár karhatalommal" tisztítsák meg a tüntetőktől a területet.

Délelőtt már 100-an lehettek a helyi tüntetők, és a hírek hallatán folyamatosan mennek a hegyre a környékbeliek, akik fent egyházi dalok mellett a Himnuszt énekeklik.

Előkerültek a paksi láncok

"Elszántak vagyunk és ha kell, a végsőkig kitartunk, hogy meggátoljuk a környezetpusztító beruházást" - mondta a helyszínen az MTI tudósítójának a Greenpeace egyik képviselője. A nemzetközi zöld szervezet 12 tagja, köztük osztrák és német aktivisták, azokkal a demonstrálókkal - magyar civil és környezetvédő szervezetek tagjaival - érkeztek a Zengőre, akik már szerda óta próbálják megakadályozni, hogy az állami terület kezelője, a Mecseki Erdészeti Rt. 0,2 hektár területen erdőirtást végezzen.

A Mecsek csúcsára tervezett NATO-lokátorállomás ellen demonstrálók saját testükkel védték a beruházás miatt kivágásra ítélt fákat, többen hozzájuk is láncolták, vagy bilincselték magukat, néhányan alpinista felszereléssel a fákra is felmásztak. Mint egyikük elmondta, ugyanazokat a láncokat használják a mostani akció során, mint amelyeket már a paksi atomerőműnél tartott tiltakozó megmozdulásuk során is bevezetettek.

Riadólánc éjszakára

Az Index helyszíni tudósítójának beszámolója szerint péntek délután fél ötkor a Zengő hegyen körülbelül két tucatnyi tiltakozó tarózkodik. A reggeli összetűzés két könnyebb sérültjéről látletetet vett fel a pécsváradi körzeti orvos, azonban úgy tudjuk, hogy a tüntetők egyelőre nem tesznek feljelentést a biztonságiak ellen, mert akkor túl sok időre kellene távol lenniük a tiltakozás helyszínétől. Tudósítónk szerint a helyiek nagyon hálásak a Greenpeace-nek, mert "ha ők nem láncolták volna pda magukat a fákhoz, akkor már letarolták volna a favágók a területet." A hegyen "forradalmi" a hangulat, a helyiek és a zöldek együtt énekelgetnek, és a hóesés és a körülbelül öt fokos hideg ellen "védekezve" egy rumos üveget adnak körbe. Mint megtudtuk, éjszakára ketten fognak fent maradni a hegyen őrködni, és ha látnak valami gyanús mozgást, akkor azonnal életbe lép a riadólánc. A Zengő-hegyen szombaton reggel 4 órakor újra gyülekező lesz, ugyanis a tüntetők akkora várják az erdészet favágóit. Csak októberben

Az erdészet számára a munkálatok azért olyan sürgősek, mert a fakitermelésre csak február 15-ig van engedélyük. Amennyiben a munkát nem tudják határidőre elvégezni, azt csak októberben folytathatják. Ez esetben a lokátorállomás megépítése is késhet.

A tüntetés mellett egyébként több közéleti szervezet mellett a Magyar Televízió Este című műsorában kiállt Sólyom László, az Alkotmánybíróság korábbi elnöke is.

A Védegylet szombat 12 órára nagygyűlést hívott össze, a tv2 értesülése szerint körülbelül ezer környezetvédő vesz majd részt a tüntetésen.