Partmenti településeket fenyeget a Balaton magas vízállása

2005.12.19. 13:53
Húsz centivel magasabb a Balaton vízállása a télen indokoltnál. A tó jegesedése rombolhatja a partokat, a tavaszi olvadáskor házak kerülhetnek víz alá.

A Balaton magas vízállása veszélyezteti a déli part alacsonyan fekvő településeit, leginkább a több mint hét kilométeres partszakasszal rendelkező Balatonfenyvest, állítja Lombár Gábor, polgármester, aki hétfőn levélben fordult a szakminiszterhez, segítséget kérve az esetleges károk megelőzéséhez.

"Nem azt mondom, hogy húzzuk ki a dugót a Balatonból, azt kérem, a szakemberek mérlegeljék, hogy egy ilyen magas vízszint milyen károkat okozhat, s ennek ismeretében tegyék meg a szükséges intézkedéseket" - mondta a polgármester az MTI-nek.

A Balaton vízszintjét az elmúlt évek aszályai után - amikor a környezetvédők már a tó kiszáradásával riogattak - idén többször is le kellett csapolni. Az utolsó csapoláskor azonban a környezetvédelmi minisztérium utasítására nem a vízügyi szabályozásban előírt 95 centiig, csak 107 centiig eresztették le a tó vízét. Az azóta lehullott csapadék miatt a tó vize ismét 110 centiméterre nőtt.

Lombár szerint a jelenlegi magas vízszint nem csak az épített partot leromboló téli jégzajlás, hanem a tavaszi olvadás miatt is veszélyes. Ekkor 20-30 centi plusz víz kerülhet a tóba, mely így már 50-80 part menti házat is eláraszthat.Ráadásul a szennyvízcsatorna-hálózat sem bír el ekkora terhelést.

Mint az MTI-nek elmondta, hosszú évek tapasztalata alapján ezekben a napokban kilencven centiméter lenne a Balaton optimális vízszintje. Ez esetben marad hely a tó medrében a téli csapadéknak. "Rám hárul a feladat a segítség kérésben, mivel a tóparton Balatonfenyves a legalacsonyabban fekvő település" - indokolta a levélírást a polgármester.