Csalással gyanúsítják Zuschlagot

2007.06.25. 18:04
Nagy értékű csalással gyanúsítja a Bács-Kiskun megyei főügyészség Zuschlag János egykori parlamenti képviselőt és hat társát. A gyanúsítottak panasszal éltek, de ha beigazolódik bűnösségük, akár 5-10 évet is kaphatnak.

Különösen nagy kárt okozó csalással gyanúsította meg a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség hat társával együtt Zuschlag. Jánost, az MSZP Bács-Kiskun megyei területi szövetségének ügyvezető elnökét.

A hvg.hu szerint a gyanúsítás alapja, hogy különböző alapítványok nem tudtak elszámolni ötvenmillió forint állami támogatással.

A lap azt írja, a gyanúsítás szerint a vizsgált alapítványok - Együtt a Harmadik Évezredért Alapítvány, a XXI. Századi Kulturális Egyesület, a Szövetség a Modern Magyarországért, a Holnap Városáért Alapítvány, a Hoppá Egyesület, a Vörösfenyő Egyesület, a Biztos Pont Ifjúsági Egyesület, az Atlas Egyesület, és az Y-Generáció Egyesület - nem rendeltetésszerűen használtak fel, több mint 50 millió forint értékben, pályázati pénzeket.

Szabó Ferenc, a Bács-Kiskun megyei főügyészség szóvivője kifejtette: „a nyomozás során egyértelművé vált, Z. János neve ugyan a társadalmi szervezetek alapító okirataiban többnyire nem szerepel, a vallomások és egyéb bizonyítékok alapján egyértelmű, hogy a háttérben minden esetben ott állt.” A szóvivő szerint ez azt jelenti, hogy ő adott utasításokat az alapítványoknak.

A gyanúsítás ellen mind a heten panasszal éltek. A különösen nagy kárt okozó csalást kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető, ám mivel ebben az ügyben felmerül a bűnszövetségben történő elkövetés, akár öttől tíz évig terjedő szabadságvesztéssel is sújtható az elitélt, írja a hvg.hu.

Zuschlag Jánost egyelőre nem sikerült elérnünk.

Zuschlag János egykor a parlament legfiatalabb politikusa volt, egészen addig, amíg egy tévéstáb felvette, ahogyan a szocialista politikus a nyilas terror áldozatainak emléknapján, a megemlékezés előtt az áldozatokról egy ízléstelen viccet mesélt társainak. Ezután a párt nyomására viselt tisztségeiről, majd parlamenti mandátumáról is lemondott.