Miniszteri festményekre vadászik Zuschlag

2004.03.22. 11:56
Zuschlag János MSZP-s képviselő azt javasolja a kormánynak, hogy Róth István Orbán-kormányról készített olajfestményét vegyék át, és állítsák ki a Millenáris Parkban. Egyben azt javasolja, hogy az elmúlt tizennégy év kormányának tagjairól készült összes képet mutassák be a nagyközönségnek. Hiller István kulturális miniszter örül az ötletnek.
Az elmúlt tizennégy év miniszterelnökeit és a kormánytagjait ábrázoló festményekből szervezne kiállítást Zuschlag János, a Fiatal Baloldal - Ifjú Szocialisták elnök-helyettese, szocialista képviselő. Zuschlag még a helyszínt is kitalálta, szerinte a Millenáris Park lenne a méltó helyszín, ahol kiállíthatnák a képeket.

Nem álltak modellt

A szocialista képviselő az Indexnek azt mondta, hogy az egyes kormányokat jól jellemzi, hogy készültek-e olajfestmények tagjairól vagy sem. Abban például biztos, hogy a Horn-kormány miniszterei nem álltak modellt egyetlen festőnek sem. Az Index kérdésére pedig Zuschlag azt mondta, a Medgyessy kormányról készült képeket, - bár arról nem tud róla, hogy ilyenek léteznek-e egyáltalán, - azért nem javasolja a kiállításra, mert "rosszul venné ki magát, ha a regnáló kormány tagjainak képét egy állami intézményben állítanák ki".

Negyvenmillió forintért

Zuschlag ötletének apropója, hogy senki sem akarja húszmillió forintért átvenni azt a nagy tablót, amelyet állítólag Nemeskürty István megrendelésére Róth István készített az Orbán-kabinet tagjairól. A kép előterében Orbán Viktor és Torgyán József látható, mögöttük Pokorni Zoltán, Deutsch Tamás, Áder János, Stumpf István, Martonyi János, Pintér Sándor, valamint a kisgazda- és az MDF- es miniszterek. A visszautasítás után Róth perrel fenyegetőzött.

Nagy érdeklődés

Egy másik festményt is a kiállításra álmodott Zuschlag: az Orbán Viktorról készült, Együtt című képet. Czeglédi Gizella a kép készítője az Indexnek elmondta, noha nagy az érdeklődés iránta, a festmény nem eladó. Kérdésünkre cáfolta, hogy bárki is megkereste volna őt a kiállítás ötletével.

Művészettörténeti szempontból

Hiller István kulturális miniszternek viszont tetszett Zuschlag felvetése, szerinte helyes, ha valaki "humort próbál bevinni a napi politikába". Ő maga ugyan nem tud a már két említett két festményen kívül olyan képről, amelyen volt kormánytagok szerepelnének, azt viszont biztosan tudja, hogy róla nem készült és nem is fog készülni ilyen. Zuschlag ötletét ugyanakkor "művészettörténeti szempontból" támogatja.