Nyomoz az ügyészség a zuglói MSZP után

2007.05.30. 09:12
A zuglói szocialista alpolgármester és helyi MSZP-elnök, Szűcs István egy éve felvett a XIV. kerületi szervezetbe 34 új tagot, majd egy lendülettel belépési moratóriumot rendelt el, ami azóta is tart. Az új tagok miatt indult nyomozás a közelmúltban. A gyanú szerint Szűcsék nagyrészt hamis aláírásokkal ellátott belépési nyilatkozatokkal képeztek ellensúlyt egy akkor jelentkező, a kerületben új szocialista csoportosulással szemben a tavalyi választások idején kezdődött pozícióharcban.

Egy éve nem vettek fel senkit a XIV. kerületi szocialisták közé, pedig lenne legalább negyven jelentkező.

Nem kellenek az újabb szocik

Az MSZP időközben alpolgármesteri székbe delegált helyi elnöke, Szűcs István utoljára 2006. március 1-én bővítette 34 új párttaggal Budapest legkisebb létszámú szervezetét. A csoportos tagfelvétel akkor történt, amikor egy új társaság próbált bejutni az évek óta komolyabb változások nélkül üzemelő zuglói MSZP-be. Tóth Csaba, egykori Vas megyei pártelnök és társasága már a tavalyi országgyűlési választások előtt bejelentkezett, de a 40 fős csoport belépési nyilatkozatára azóta sem került pecsét, pedig a párt Országos Etikai és Egyeztető Bizottsága is alapszabály-ellenesnek minősítette Szűcs ellenállását. Az általános érvényű állásfoglalás már tavaly szeptember 26-án megszületett, de a zuglói elnök az elmúlt hónapokban sem volt hajlandó felfüggeszteni az egy éve, általa hozott moratóriumot.

Szorgos aláíró kezek

A 34, még a felvételi stop előtt felvett párttag ügyében viszont április végén feljelentés érkezett a Fővárosi Ügyészséghez. A beadvány arra hívta fel a nyomozóhatóság figyelmét, hogy a Szűcs István által nyilvántartásba vett új MSZP-sek jelentkezései lapjain feltűnően sok a vélhetően azonos kéztől származó aláírás. A feljelentők telefonon is megkeresték a 2006-ban regisztráltak egy részét, és kiderült, hogy tízen közülük az elmúlt több mint egy évben egyetlen alapszervezeti taggyűlésen sem vettek részt. Többen pedig úgy tudták, hogy egy kőbányai alapszervezethez csatlakoztak. Morvai Attila, a Fővárosi Ügyészség szóvivője az Indexnek megerősítette, hogy a feljelentés alapján magánokirat-hamisítás ügyében megindult az eljárás a beléptetések ügyében, a nyomozást a XIV-XVI. Kerületi ügyészség végzi.