Demszky mélyrepülése a népszerűségi listán

2004.08.30. 08:26
Valamennyi politikus népszerűsége csökkent a Szonda Ipsos legújabb, a Népszabadságban ismertetett közvélemény-kutatása szerint, amely még a kormányválság előtt készült. A legtöbbet Demszky Gábor népszerűsége csökkent a legutóbbi felmérés óta. A pártok versenyét a Fidesz vezeti, a teljes lakosság körében 34, a biztos pártválasztók körében 54 százalékon áll, ami 11, illetve 17 százalékponttal több, mint az MSZP támogatottsága.
A Szonda Ipsos augusztus eleji - tehát a kormányválság előtt - felmérése szerint az MSZP az idei év egyik legrosszabb eredményét érte el, a Fidesz pedig az egyik legjobbat. A Népszabadság által ismertetett felmérés szerint az MSZP és a Fidesz támogatottsága a teljes lakosság körében 23, illetve 34 százalékos, az SZDSZ 5, az MDF 2 százalékon áll.

Tizenhét százalék a két nagy párt közti különbség

Még jelentősebb a két párt közötti különbség a részvételüket biztosra ígérő, valamilyen pártot választók körében: az MSZP 36, a Fidesz 53 százalékon áll. Az SZDSZ támogatottsága 5, az MDF-é 3 százalék. A megkérdezettek 59 százaléka az ellenzéki pártot tartotta egy most vasárnapi választás esélyesének, míg a szocialisták győzelmét csupán 14 százaléknyian valószínűsítették.

A közvélemény-kutató szerint ugyanakkor nem csupán a vezető kormánypártban rendült meg az emberek bizalma, hanem általában a politikában, hiszen a választók aktivitása alig haladja meg az ötven százalékot. A két nagy párt táborának részvételi hajlandósága 70 százalék alá csökkent.

Soha nem látott zuhanás

Soha nem látott mértékben zuhantak a népszerűségi mutatók is. A kormánypártiak többsége egyetlen hónap alatt 3-5 pontot veszített, az ellenzékiek 2-3 pontot. A legjelentősebb presztízsveszteséget Demszky Gábor szenvedte el, akinek horvátországi ingatlanvásárlása, terepjáró bérlete és nyaralása nagy nyilvánosságot kapott. Ilyen nagyot egyik hónapról a másikra a rendszerváltás óta kevés politikusnak sikerült veszítenie - állapítja meg a Szonda Ipsos. Különösen a legalacsonyabb végzettségűek, a középkorúak, a bérből és fizetésből élők, valamint a budapestiek körében csökkent Demszky Gábor népszerűsége.

A negatív változásban nincsenek politikai hovatartozás szerinti különbségek, átlag körüli pontszámcsökkenés volt minden párt táborában. A budapesti főpolgármester a kilencvenes években az élmezőny tagja volt, az elmúlt néhány év inkább a középmezőny felső részében találta, most pedig ennek a tartománynak az aljára érkezett. Augusztusban más szabad demokrata politikusoknak is romlott a megítélése, főleg a miniszterek váltak kegyvesztettebbekké a választók körében. Kovács Kálmán népszerűségi indexe 6 ponttal lett alacsonyabb, Csillag Istváné és Persányi Miklósé 5-5-tel. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök-jelölt még a megválasztása készült felmérés szerint 40 százalékponttal a lista 18. helyezettje.

A felmérés érdekessége, hogy a rendszerváltás óta nem volt elég olyan kevés rokonszenvpontszám az elsőséghez, mint most: Dávid Ibolya MDF-elnök és Mádl ferenc köztársasági elnök egyaránt 57 százalékponttal áll az első két helyen.

Módszertan
Az adatfelvétel ideje: 2004. augusztus 8-18. A megkérdezettek száma: 1500 fő, akik együttesen az ország 18 éves és annál idősebb lakosságát képviselik. A közvélemény-kutatás során kapott adatok 1500 fős mintánál legfeljebb plusz-mínusz 2,5 százalékkal térhetnek el attól, amit akkor kaptunk volna, ha minden választókorú személyt megkérdeztünk volna az országban.