Elismerte bűnösségét Zuschlag János

Az MSZP Bács-Kiskun megyei területi szövetségének egykori ügyvezetője már nemcsak a politikai felelősséget, hanem a büntetőjogit is kész vállalni a 60-75 millió forintos pályázati csalások ügyében. A különösen nagy kárt okozó csalással gyanúsított MSZP-s politikust szerdán hallgatták újból ki az ügyészek.

Politikai felelőssége mellett a büntetőjogi felelősségét is elismerte az ügyészségen Zuschlag János, a bűnszervezetben elkövetett, különösen nagy kárt okozó csalással gyanúsított szocialista politikus. Ügyvédje, Kovács M. János, elmondta, hogy védencét szerdán hallgatták ki a kecskeméti ügyészségen, részletes vallomást ugyan nem tett, de a néhány héttel ezelőtti vallomását néhány mondattal kiegészítette.

Az ügyvéd állítása szerint védence nem részletezte vallomásának tartalmát, csupán annyit árult el, hogy a pénzt nem magáncélra, hanem a Fiatal Baloldal különböző rendezvényeire költötték.

Zuschlag János február közepén a kormányokon és politikai oldalakon átívelő ifjúsági intézményrendszer működéséről, a politikai ifjúsági szervezetek finanszírozási módjáról számolt be a nyomozóknak. A politikus ennek megfelelően beszélt a Fiatal Baloldal (FIB) gazdálkodásáról is, melynek során elmondta: bevett gyakorlat volt, hogy politikai ifjúsági szervezetek más civil szervezetekkel közösen valósítják meg programjaikat. Elismerte, hogy a büntetőeljárásban említett egyesületek a FIB-bel sok közös programot szerveztek, így a finanszírozási kérdések is összefolyhattak. Így, ha ennek keretében szabálytalanságok történtek, azért, mint a FIB elnökhelyettese politikai felelősséget vállal.

A Zuschlag-ügy kapcsán már 15 embert gyanúsítanak: legújabban egy kiskunhalasi férfival szemben, bűnpártolás miatt indult eljárás az üggyel kapcsolatban. A csalássorozattal kapcsolatos nyomozás határideje két hét múlva jár le, és a korábbi elképzelésekkel ellentétben, már elképzelhető, hogy a nyomozás meghosszabbítását kezdeményezik az ügyben.

60-75 millió

A Zuschlag-ügy egy, a számviteli fegyelem megsértése miatt indított vizsgálattal kezdődött még 2005 elején. 2007 nyarára országos méretű lett az alapítványok és egyesületek ügye, amelyek az állami pályázatokon elnyert pénzek felhasználásával nem tudtak elszámolni. Az elcsalt pénz becslések szerint 60-75 millió forint.

Zuschlag János az MSZP Bács-Kiskun megyei területi szövetségének ügyvezetője és kiskunhalasi képviselő volt. Szeptember közepén egy kihallgatás után vették őrizetbe, miután különösen nagy kárt okozó csalással gyanúsította meg a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség. A nyomozók eddig kilenc olyan alapítványt találtak, amelyek nem tudtak megfelelően elszámolni a pályázati pénzekkel. A pályázatok elbírálása kapcsán már több vezető politikust is kihallgattak.

Január végén a Szegedi Városi Bíróság Katus Ferenc, a Zuschlag-ügy egyik gyanúsítottjának előzetes letartóztatását április 4-éig meghosszabbította. A politikus korábban az MSZP kiskunhalasi szervezetének irodavezetője volt. A Zuschlag-ügynek már 15 gyanúsított van, a Népszabadság értesülései szerint az ügyészség egy kiskunhalasi férfit vett őrizetbe, aki az okiratok és számlák megsemmisítésében működött közre, ezért bűnpártolás vétségével gyanúsítják. A férfi szabadlábon védekezhet. A nyomozást várhatóan a hónap végén befejezi a kecskeméti ügyészség.