Maffiavád Zuschlag János ellen

2008.05.14. 10:55
Vádat emelt az ügyészség Zuschlag János és 15 társa ellen. A szocialista politikust és hét társát bűnszervezetben elkövetett csalással vádolják, Zuschlag továbbra is előzetes letartóztatásban marad. Közben a 72 millió forintos kárból 60 millió megtérült.

Zuschlag Jánost különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan, üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett csalás bűntettével vádolják, mint felbujtót - közölte Szabó Ferenc, a bács-kiskun megyei főügyész-helyettes.

Az elsőrendű vádlott mellett Lados István esetében is a károkozás nagysága miatt hasonló a vád minősítése. További hat ember ellen jelentős kárt okozó, folytatólagosan, üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett csalás a vád - tette hozzá Szabó Ferenc.

Zuschlag János és egy társa előzetes letartóztatásban marad

Az ügyészség nem szüntette meg a kényszerintézkedéseket. Zuschlag János és egy társa előzetes letartóztatásban marad. A Zuschlag János személyi titkáraként is tevékenykedő Lados István, aki beismerő vallomást tett és segített a hatóságoknak az ügy felgöngyölítésében, házi őrizetben marad. A vádlottak vagyonát zár alá helyezték.

Az ügyészség ellenőrizte, hogy a Zuschlag János 50 millió forintot valóban átutalt az államkaszába, így összesen 60 millió forint megtérült a vádiratban szereplő 72 millió forintos kárból.

A Zuschlag-ügyben a nyomozás egy rutinellenőrzés után indult. 2005-ben a Kiskunhalasi Városi Ügyészség indított vizsgálatot számviteli fegyelem megsértésének alapos gyanújával, több alapítvány és egyesület pályázatokon nyert pénzeinek felhasználása miatt.

A nyomozás során kiderült, hogy a vizsgált egyesületek és alapítványok mintegy 72 millió forint pályázaton nyert pénz "rendeltetésszerű használatával" nem tudnak elszámolni.