Szakállas Bácsi-díj Tomcatnek

MTI
2005.06.26. 16:03

Polgár Tamás, internetes naplójából ismertebb nevén, Tomcat személyesen vette át az SZDSZ Új Generáció által alapított "Szakállas Bácsi-díjat" a rasszista kategóriában vasárnap Budapesten.

Tomcat a szakállas, szemüveges kerti törpét ábrázoló, cserépből készült szobrot úgy értékelte, hogy ő bizonyult a legnagyobb rasszistának Magyarországon. Szerinte a rasszistának szóló díjat inkább Tamás Gáspár Miklós filozófusnak kellene megkapnia, míg a nőgyűlölő kategóriában Demszky Gábort, Budapest főpolgármesterét illetne "elismerés".

Polgár Tamás "viszonzásul" egy Balf.sz feliratú pólót nyújtott át Gusztos Péter szabad demokrata országgyűlési képviselőnek, a Szakállas Bácsi-díj kuratóriumi tagjának az SZDSZ budapesti központi irodaházában.

A sajtó jelenlétében tartott "díjátadáson" Gusztos Péter elmondta, hogy az SZDSZ Új Generáció Semjén Zsolt híres homofób kijelentése után döntött a Szakállas Bácsi- díj alapítása mellett, homofób, rasszista, nőgyűlölő, illetve érzéketlen kategóriákban.

Gusztos Péter hangsúlyozta, hogy a díjjal nem személy szerint akarnak megbélyegezni embereket - pontosan e jelenség ellen lépnek fel -, hanem kijelentéseket értékelnek, rájuk irányítva a figyelmet. Gusztos Péter felolvasta Polgár Tamás május 11-i beírását internetes blogjában (naplójában), amelyért júniusban megkapta a díjat: "Szerintem itt mindössze annyi történt, hogy az egyik tetves cigánykölyök leszúrta a másikat, aztán megijedtek, és gyorsan megegyeztek, hogy kitalálják a mesét a gonosz szkinhedekről, mert kínos lenne elmagyarázni a rendőröknek, hogy min kaptak így össze - vagyis, hogy lopni voltak" - írta Tomcat a Moszkva téri autóbuszon történt kardszúrásról.