Az oroszok nagyon meg vannak velünk elégedve

2007.12.06. 23:42

Példaszerűnek minősítette az orosz-magyar kapcsolatokat az orosz kormány meg nem nevezett forrása az Interfax hírügynökségnek a pénteki magyar-orosz kormánykonzultáció előestéjén. A kapcsolatokat nem terhelik rendezetlen politikai problémák, s a szocialista-liberális koalíció 2002-ben történt magyarországi hatalomra jutása óta fokozatosan fejlődnek a pragmatizmus és az érdekek kölcsönös figyelembe vétele alapján - mondta.

Magyarország az EU és a NATO tagjaként a nemzetközi színtéren pragmatikus irányt követ, vigyáz kiszámítható és megbízható partnerként szerzett jó hírére, következetesen konstruktív álláspontra helyezkedik az Oroszországgal való partnerség kérdéseiben, és alapot teremt a külpolitikai párbeszédre - állította a nyilatkozó. Hozzátette: a konzultáció célja a kétoldalú együttműködés helyzetének, további fejlesztési lehetőségeinek elemzése a kereskedelmi-gazdasági és a humanitárius-kulturális területen, és új impulzusok adása a már kidolgozott közös projektek megvalósításához, valamint a fő együttműködési irányok koncepciójának áttekintése.

Emlékeztetett rá, hogy az orosz export javát energiahordozók teszik ki, s ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy nincsenek gondjaik sem a szerződéseket, sem az árakat illetően. Oroszország tavaly 6,8 millió tonna kőolajat és mintegy 8,8 milliárd köbméter földgázt szállított Magyarországra. Szólt még arról, hogy közös kidolgozás alatt áll a gázszállító kapacitások bővítése és föld alatti tárolók rendszere, s a MOL orosz-magyar vegyes vállalatok keretében olajkitermelést folytat Nyugat-Szibériában. Az orosz kormányforrás kitért arra is, hogy együttműködési perspektívák nyílnak meg a vasúti és légi közlekedés terén. Az utóbbival kapcsolatban felidézte, hogy az orosz részvétellel létrejött AirBridge megvásárolta a Malév magyar nemzeti társaság jelentős részét, s a Malév Szuhoj Superjet-100 típusú repülőgépeket kíván vásárolni.