Takács Albert: Nem konkrét ügyek miatt kell távoznom

MTI
2008.02.14. 18:56

Nem konkrét ügyek miatt kell távoznia a rendészeti és igazságügyi miniszternek. A magánszférába készülő Takács Albert csütörtökön azt hangsúlyozta, hogy felmentésének hivatalos indoklása szerint hatékonyabb, céltudatosabb, keményebb minisztériumi vezetésre van szükség. "Nem voltam elég aktív a jogalkotási folyamatok irányításában" - tette hozzá a további indokokat sorolva.

Takács Albert cáfolta azokat a sajtóhíreket, amelyek szerint a Magyar Gárdával kapcsolatos, illetve Molotov-koktélos támadások ügyében tanúsított miniszteri fellépése lett volna a menesztésének indoka. A miniszter szerint sem korábban, sem az elmúlt napokban nem kapott olyan kifogást, amelyben konkrét ügyekben elkövetett hibát róttak volna fel neki. Álláspontja szerint a működésének egészéből alakulhatott ki a kormányfőben az a benyomás, hogy "nem elég kemény kézzel fogja a gyeplőt".

Arra a kérdésre, hogy szerinte elég határozott-e minisztériumi vezetőként, úgy fogalmazott: "biztosan lehet ezt jobban is csinálni, ezt nem vitatom, de nincs olyan fajta bűntudatom, hogy erőlködtem-erőlködtem volna egy olyan pozícióban, amelyről a kezdettől fogva lehetett tudni, hogy nem fog menni". Ha a környezetétől olyan visszajelzést kapott volna, vagy saját maga tapasztalta volna azt, hogy valamit konkrétan elontott, akkor ő ajánlotta volna fel a lemondását, de ilyen nem merült fel, mondta.