Fidesz: 2002 óta 23 milliárd ment el kommunikációra

MTI
2008.08.26. 12:01

A Fidesz elfogadhatatlannak tartja, hogy 2002 óta a szocialista-szabad demokrata kormányok 23 milliárd forintot költöttek kommunikációra, közölte Ágh Péter, az ellenzéki párt képviselője keddi budapesti sajtótájékoztatóján. A politikus korábban ebben a témában írásbeli kérdéssel fordult a minisztériumokhoz, és - mint mondta - a válaszokból az derült ki, hogy a 2002-es kormányváltás óta összesen több mint 23 milliárd forintot fordítottak a tárcák kommunikációs kiadásokra, reklámra és propagandára. Ugyanakkor - folytatta - a tárcák vezetői arra nem adtak választ, hogy pontosan kivel és mire kötöttek kommunikációs szerződéseket. A fideszes képviselő ezért arra gyanakszik, valamit el akarnak titkolni, és lehet, hogy ez az összeg jóval nagyobb.

Ágh Péter kitért arra, hogy a legnagyobb tételt, több mint 10 milliárd forintot a Miniszterelnöki Hivatal költötte el, ezért arra kérik majd Kiss Péter kancelláriaminisztert, hogy a jövő héten betekinthessenek a kommunikációs szerződésekbe. Ágh Péter szerint a minisztériumok által közölt számokból az is kiderült, hogy évről évre nőttek a kommunikációs kiadások, 2006-től pedig folyamatosan 4 milliárd forint felett volt a tárcák összesített éves kommunikációs költsége. Hozzáfűzte: ez azt mutatja, hogy a kormány minél rosszabb helyzetbe vezette az országot, annál többet költött kommunikációra, a problémák magyarázatára.

Úgy vélte, Gyurcsány Ferenc elhibázott gazdaságpolitikájának eredményeképpen Magyarország egyre mélyebb szociális válságba kerül, közben azonban a kormány milliókat, milliárdokat költ el üres propagandára. Szerinte Gyurcsány Ferenc a hibás, amiért olyan politikát honosított meg, amely az emberek pénzét felesleges, megmagyarázhatatlan dolgokra költi. Arra az újságírói felvetésre, hogy az Orbán-kormány idején az Országimázs Központra és kormánypropagandára 10 milliárd forintot költöttek el, Ágh Péter azt mondta, a mostani sajtótájékoztatón a Medgyessy- és a Gyurcsány-kormány kommunikációs költségeit vizsgálják. Hozzátette: azokat az eredményeket lehet kommunikálni, amelyeket valóban elér egy ország, és míg az Orbán-kormány alatt voltak ilyen eredmények, az elmúlt hat évben Magyarország éllovasból sereghajtó lett Európában.