A Köztársasági Etikai Tanács nem foglalkozik egyedi ügyekkel

MTI
2003.10.03. 16:02
A Köztársasági Etikai Tanács pénteki ülésén a tagokhoz eljuttatott kezdeményezések kapcsán nem született indítvány, napirendjére vette viszont a testület a Közéleti Etikai Kódex első változatát és az ügyrendre vonatkozó javaslatot - adott tájékoztatást az ülésről Solt Pál, a tanács elnöke.

A testület ismételten hangsúlyozta, hogy két fő feladata a Közéleti Etikai Kódex megalkotása, és etikai kérdésekben való elvi állásfoglalás - áll Solt Pálnak, a Legfelsőbb Bíróság korábbi elnökének, jelenlegi legfelsőbb bírósági bírónak az MTI-hez a tanács nevében eljutatott közleményében.

A testület alapszabályát úgy értelmezi, hogy eljárásában nem foglalkozik egyedi ügyek megítélésével, egyedi vizsgálatával, egyedi elbírálásával, egyedi erkölcsi megítélésével és egyedi véleményezésével, és ilyen határozatot nem hoz - tartalmazza a közlemény.

A testület megerősíti, hogy az alapszabálynak megfelelően eljárását bárki kezdeményezheti, de a testület napirendjére csak valamely tag tehet indítványt. A testület tagjaihoz eljuttatott kezdeményezések kapcsán egyik tag sem tett indítványt - közölte Solt Pál.

A Köztársasági Etikai Tanács a következő ülését november hónap első péntekén tartja a Magyar Tudományos Akadémia épületében.