Tiltakozás a szentgáli hulladéklerakó ellen

MTI
2004.04.02. 20:59
Környezetvédelmi szempontból elfogadhatatlan helyen épülne meg a szentgáli regionális hulladéklerakó, ezért a vízbázisaink védelme érdekében a három szomszédos község lakossága tiltakozik a beruházás ellen - jelentette ki pénteken Herenden egy lakossági fórumon a város polgármestere.

Rieth Nándor, a környezetvédelmi miniszter és a Veszprém Megyei Közgyűlés rendeletére hivatkozott, miszerint eróziónak és csúszásveszélynek kitett területeken és körzetükben, valamint dolomitos mészköves felszínen kommunális hulladéklerakó nem építhető. Hozzátette: a beruházásra kiszemelt területre valamennyi tiltás vonatkozik. A polgármester szerint erre már december 7-i szentgáli népszavazás előtt felhívták a beruházásra alakult konzorcium vezetésének figyelmét. Veszprém megyében Szentgál határában 6,5 milliárd forintból épülne meg 2006-ig a regionális hulladéklerakó, ahová a konzorciumba tömörült 165 település szemetét szállítanák.

A beruházási összeg felét az Európai Unió finanszírozná, 25 százalékát a magyar kormány állná, míg további 25 százalékát az érintett önkormányzatok adnák össze. A 26 évre létesítendő regionális hulladéklerakó építése ellen pénteken a herendi csehbányai és városlődi lakosok tiltakoztak: a 8-as főút és Herend belvárosa közötti mintegy 800 méteres útszakaszon - élő láncot alkotva - sorakoztak fel több százan, illetve a tömeg a fórumnak helyet adó városi művelődési ház előtt demonstrált táblákkal.