Jövő márciusra lehet roma múzeum és könyvtár

MTI
2004.11.10. 18:15
Kolompár Orbán szerint az országos roma múzeum és a cigány könyvtár jövő év márciusában nyithatja meg kapuit az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) Dohány utcai székházában.

Kolompár Orbán közölte, az OCÖ február 13-i, ózdi kihelyezett közgyűlésén négy intézmény, országos roma múzeum, roma könyvtár, roma népfőiskola és országos roma rádió létrehozásáról döntött. Véleménye szerint a cigány múzeum és a könyvtár létrehozása 15-20 millió forintba kerül.A tárgyalások megkezdődtek, a szükséges pénz egy részét a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Hivataltól várják, de kérik a kulturális tárca anyagi támogatását is.

Közlése szerint az OCÖ e célra a saját költségvetéséből is elkülönít pénzt, a két héten belül kezdődő felújítási munkákra saját forrásból hétmillió forintot szánnak.

Az OCÖ elnöke szólt arról: a Magyar Művelődési Intézettel kötött megállapodás szerint az intézmény átad használatba egy körülbelül háromezer kötetes könyvtárat az önkormányzatnak, valamint megkapják 194 roma művész alkotását, amelyeket jelenleg az intézet raktáraiban tárolnak.