Bihari Sándor

Index
2005.02.28. 16:56

Bihari Sándornak fogalma sincs arról, hogyan kerülhetett a neve Szakértő '90 listájára. Az 1932-es születésű író-költő kedden az Indexnek elmondta, 1963-ban ugyan "mintha" próbálkoztak volna a beszervezésével, de "végül nem történt semmi". Az újabb ügynöklista versírásra ihlette.

Biharit 1957-ben két évre kisebb megszakításokkal Vácra, majd a tököli internáló táborba küldték, de utána "sem hagytak békét neki", mint fogalmazott "minden pirosbetűs napon előszedték", a végén rendőri felügyeletet kapott, és mindenhova követték, mintha "egy 16 éves lány lett volna". A költő végül otthagyta Miskolcot, és Budapestre került, ahol a tévénél dolgozott szerkesztőként.

"1963-ban aztán egy hadnagy jelent meg, lehívott és megittunk két fél konyakot, de nem mondott semmit. Engem halálra idegesített, hogy mit akarnak tőlem" - nyilatkozta az Indexnek Bihari. A költővel ez még egy-két alkalommal előfordult, de soha nem akarták beszervezni, "pedig lett volna rá alkalom bőven". Bihari azon egyébként nem csodálkozott, hogy ezen a listán is szerepel a neve, máshol is előfordult már, és végtelenül fel van háborodva. Mint mondta, a történtek annyira feldúlták, hogy költőként válaszol: verset ír éppen, amit a Népszavában kíván megjelentetni.