Megzavarták Gyurcsány beszédét

MTI
2005.05.20. 14:36

Megzavarták Gyurcsány Ferenc beszédét a Bibó-szobor avatásakor Budapesten - jelentette az MTI. A miniszterelnök beszéde közben egy férfi egy fehér vászon transzparenst tartott maga elé, amin a következő szöveg állt: "Gyurcsány Ferenc, hungarofób lépéseid miatt nem vagy méltó a Bibó-szobor avatására". Aláírás: Jobbik V. kerületi szervezete. A rendőrök a férfit rendzavarás szabálysértés miatt előállították az V. kerületi kapitányságon - közölte a BRFK sajtóügyeletese.

Az előállított férfi, Bégány Attila, a Jobbik helyi elnöke, V. kerületi önkormányzati képviselő, az MTI-nek eljuttatott közleményében azzal indokolta tettét, hogy Gyurcsány Ferenc a december 5-i népszavazáson szerinte Bibó Istvánnal ellentétes nézeteket vallott, továbbá felszabadítónak nevezte a szovjet hadsereget, amelynek Bibó István 1956-ban, a Nagy Imre-kormány tagjaként, a távozását követelte.

Steiner Pál belvárosi polgármester a kerületi rendőrkapitányságon tájékozódott képviselőtársa előállításának körülményeiről. "A belvárosi polgármester elítéli a kerületi önkormányzati képviselő akcióját, de a városrész vezetőjeként kötelességének érezte, hogy tájékozódjon az ügyben, megbizonyosodjon az eljárás jogszerű lebonyolításáról, és arról, hogy semmiféle rendőri túlkapás nem történt" - áll az önkormányzat közleményében. A kerületi rendőrkapitány a polgármesternek azt mondta, Bégány Attila a meghallgatás után szabadon távozhat.