Magyar Kommunista lett a Munkáspárt

MTI
2005.11.12. 14:22
A voksukat leadók többsége támogatta, hogy Magyar Kommunista Munkáspártra változtassa nevét a Munkáspárt - tájékoztatta Székely Péter szóvivő szombaton az MTI-t. A pártszavazást ellenőrző testület a délelőtt folyamán számolt be arról a párt központi bizottságának (KB), hogy a tagság 71 százaléka leadta szavazatát, és a voksolók 78 százaléka igent mondott az új névre - közölte a szóvivő, aki a taglétszámról nem tudott adatot mondani.

Tájékoztatása szerint az ülésen a KB megbízta a párt elnökségét, hogy a változást jelentse be a bíróságon, valamint határozott arról, hogy december 17-re összehívják a párt 21. kongresszusát, miután a korábbi, júniusi tanácskozást a Fővárosi Ítélőtábla jogerősen szabálytalannak ítélte.

Székely Péter elmondta azt is: a KB döntött arról, hogy visszahívja elnökségi tagságából Fratanolo Jánost; a politikus a Thürmer Gyula elnök által képviselt irányvonallal szembehelyezkedők egyik vezető alakja.

A szóvivő közlése szerint a nap folyamán írják alá a párttal kötött szerződésüket azok, akiket egyéni körzetben kívánnak indítani a jövő évi országgyűlési választásokon; Thürmer Gyula pártelnök - akárcsak négy éve - Csepelen méretteti meg magát.

Augusztus közepén kezdődött a KB tagjainak voksolásával a Munkáspárt névváltoztatásáról határozó pártszavazás; a politikai erő 1989 végi megalakulásától négy éven át a Magyar Szocialista Munkáspárt, utána a Munkáspárt nevet használta.