Az OM 2008-ra nem akar szegregált iskolákat

MTI
2006.05.10. 12:37
Az oktatási tárca tervei szerint 2008-ra megszűnnének a szegregált iskolák Magyarországon, közölte Daróczi Gábor, a minisztérium romaügyi biztosa szerdán. Az elmúlt években az oktatási esélyegyenlőség irányába megtett első lépések hatására bizonyos mértékig fékeződött az oktatási szegregáció mértéke, de az esélykülönbségek és szegregációs mutatók változatlanul drámaiak.

A szaktárca adatai szerint a teljes általános iskolai népesség kb. 11-15 százalékát kitevő roma általános iskolások (ami mintegy 100-138 ezer főt jelent) közül minimum 28 ezer diák roma többségű osztályokban végzi tanulmányait, a normál általános iskolák homogén roma osztályainak 73 százalékában csökkentett (felzárkóztató, kisegítő) tananyag szerint tanítják a diákokat.

Problémát jelent, hogy a hátrányos helyzetű gyerekeket nagy számban befogadó iskolák az átlagosnál rosszabb személyi és tárgyi feltételek között működnek, s a jogi szigorítás ellenére az általános iskolás roma gyerekeknek most is mintegy ötöde jár gyógypedagógiai intézménybe, osztályba (a nem romáknál két százalék az arány), miközben Magyarországon a gyermekek fogyatékossá minősítési indexe több mint duplája az európai uniós átlagnak.