Agrárszervezetek a környezetvédelmi tárca megszüntetését javasolják

2006.05.15. 16:21

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KVM) más tárcákba olvasztását kezdeményezi felhívásában a Magán Erdőtulajdonosok Országos Szövetsége (Megosz), a Fagazdasági Országos Szakmai Szövetsége (Fagosz), az Országos Erdészeti Egyesület (OEE), valamint a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége (Agrya) és a Földszövetség. Az öt szervezet az MTI-hez hétfőn eljuttatott felhívásában kifejti: a KVM beolvasztását azért tartják szükségesnek, mert szerintük a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium néhány szélsőséges zöld szervezet befolyása alá került.

A környezetvédelmi tárca a földet a földtulajdonos ellen védi, az erdőt az erdész ellen, az állampolgárok ellen pedig az országot - állítják a felhívás aláírói. Az öt szervezet megfogalmazása szerint a KVM olyan jogi hátteret teremtett, amelynek alapján a rendszerváltás óta a természetvédelmi közcélokra hivatkozva meg lehet sérteni az állampolgári és a tulajdonosi jogokat Magyarországon. Erre példaként azt hozzák fel, hogy a föld- és erdőtulajdonosok, valamint a gazdálkodók semmilyen ellentételezést nem kaptak az elrendelt természetvédelmi korlátozások kapcsán.

Ezért a felhívás aláírói kérik, hogy a koalíciós pártok vizsgálják meg a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium beolvasztásának lehetőségét más tárcákba. Úgy gondolják, a KVM-nek az épített környezettel és a környezetvédelemmel kapcsolatos feladatait a gazdasági minisztériumhoz lehetne sorolni, a természetvédelemmel kapcsolatosakat pedig a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumba lehetne delegálni. Ebben a minisztériumban az aláírók szerint biztosított a vidék fejlesztésének és a természetvédelemnek az EU által megkövetelt összhangja és egyensúlya.