Honvédség: Szentesen elbocsátás, Vásárhelyen létszámbővítés

MTI
2006.11.20. 18:39
A honvédség átalakítását követően több mint háromezerrel csökken a létszáma - közölte a Honvéd Vezérkar főnöke hétfőn, Hódmezővásárhelyen.

Havril András sajtótájékoztatón elmondta: az átszervezés miatt országos szinten 24 ezer 500-ról 21 ezer 700-ra csökken a létszám; a leépítés elsősorban a háttérintézményeket és a nem kimondottan katonai jellegű feladatokat végrehajtó intézményeket érinti.

A katonai felsővezetés kiemelt figyelmet fordít a szentesi dandártörzs felszámolására, az ottani létszám 134 fővel csökken; elsősorban honvédségi közalkalmazottakról van szó, 23-an nyugállományba vonulnak, és 20 fiatal tiszttől is megválnak, de számukra felajánlották, hogy a vásárhelyi laktanyában teljesítsenek szolgálatot.

A honvédség teljes átalakítását augusztus 31-ig, két ütemben hajtják végre; a Csongrád megyei laktanyákkal a második, márciusban kezdődő részben foglalkoznak. A hódmezővásárhelyi laktanya három zászlóaljának létszámát 500-600 emberrel növelik; ezt alapvetően az állomány átcsoportosításával érik el, de nyitnak a civilek felé is - közölte Havril András.