Polgári engedetlenséget fontolgatnak a tokajiak

MTI
2007.03.26. 15:43

Akár a tokaji Tisza-híd ideiglenes lezárása sem elképzelhetetlen, amennyiben nem valósul meg a világörökséghez tartozó Tokaj-hegyaljai borvidék központjának számító Tokaj közúti tehermentesítése, mondta Májer János, a település polgármestere hétfőn. Polgári engedetlenségként a városlakók lezárhatják a Tisza 38-as számú főút Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zenplén megyét összekötő hídját Tokajnál, amivel megbénulhat az északkelet-magyarországi közúti forgalom is, fogalmazott a polgármester.

Közlése szerint a Tokajt és több más hegyaljai települést elkerülő, újonnan megépítendő 39-es számú főút az előzetes tervektől eltérően egyelőre nem szerepel az országos tervekben. Ez pedig azt jelentheti, hogy a világörökség részeként nyilvántartott borvidék központjában továbbra is kamionok, teherautók sokasága halad majd keresztül, ami változatlanul elviselhetetlen terheket ró a környezetre és a településre, közölte a polgármester.

Májer János szerint úgy tűnik, nem számít a magyar borvidék marketing értéke, a világörökség cím. Ezért végső esetben gondolnak a Tisza-híd lezárására polgári engedetlenségként.