Nyúlként használhatják a szegedi orvosi egyetemet

MTI
2007.04.03. 17:09

Bár Botka László polgármester 2005 augusztusa óta a szegedi egészségügy integrációjáról beszél, a városvezetés az intézmények privatizációját készíti elő, jelentette ki Oláh János, a Fidesz helyi elnöke kedden. A polgármester országgyűlési képviselőként pontosan tudta, miként változik meg a egészségügyi feladatok átadását szabályozó jogi környezet, de megvárta 2007. január 1-jei határidőt, hogy pályázatot kelljen kiírni, mondta a politikus az egyetem rektori hivatala előtt tartott sajtótájékoztatóján. Az önkormányzat a jogszabályváltozást követően is átadhatta volna az ellátórendszer működtetését az egyetemnek, de nem ezt a megoldást választotta, mert a felsőoktatási intézmény ekkor nem adhatná tovább a feladatot, tette hozzá az elnök.

Oláh János aggályosnak tartja, hogy az egyetem által létrehozott fekvő- és járóbeteg-ellátással foglalkozó kft. ügyvezetője közalkalmazott, a városi rendelőintézet gazdasági igazgatója; az intézmény orvoscentrumának közbeszerzési tanácsadója pedig ugyanaz az ügyvéd, aki a rendelőintézet jogi képviseletét is ellátja. A politikus szerint két lehetőség van, vagy "nyúlként" használják az egyetemet, és az be se nyújtja pályázatát és egyből megtörténik a privatizáció, vagy a felsőoktatási intézmény von be más szervezeti formában külföldi befektetőt.

A város közgyűlése az elmúlt hét csütörtökén zárt ülésen döntött arról, hogy pályázatot ír ki a városi kórház és rendelőintézet működtetésére. Ványai Éva (MDF), a közgyűlés egészségügyi bizottságának elnöke korábban az MTI-nek elmondta, az egészségügyi közfeladat ellátásáról szóló pályázat alapján az ellátáshoz szükséges vagyontárgyak önkormányzati tulajdonban maradnak, ezeket sem terhelni, sem értékesíteni nem lehet.