Schengeni pénzből vett a kormány vízágyúkat

MTI
2007.09.15. 16:09

Elszámolásra szólította fel a Fidesz a kormányt a vízágyú-beszerzésekkel kapcsolatban, közölte a párt szóvivője szombaton. "Már eddig is sokan furcsállották, hogy az EU külső határainak őrzését elősegítő úgynevezett Schengen-alapból a magyar kormány a határőrizettel köszönő viszonyban sem lévő tömegoszlató vízágyúkat vásárolt. Ma azonban kiderült, hogy maga az Európai Bizottság sem tudott a különös eszközbeszerzésről" - írta közleményében Szijjártó Péter.

Hozzáfűzte, ez felveti annak alapos gyanúját, hogy a vásárlás - azon kívül, hogy a megszorítások által sújtott, tüntetésekre készülő állampolgárok megfélemlítését célozhatja - ellentétes az EU szabályaival. A szóvivő szerint ha a gyanú bebizonyosodik, több százmillió forintot kell visszafizetnünk az Uniónak.

A vízágyú-beszerzésekkel kapcsolatos kételyekről a Magyar Nemzet írt szombati számában. Az Európai Bizottság a napilap munkatársának érdeklődésé közölte, a schengeni határövezethez csatlakozást elősegítő EB-döntésben nem szerepelt az, hogy a magyar kormány három vízágyút vásárol.

A schengeni alapból felhasznált 42 milliárd forint felhasználásáról a kormánynak jövő év június végén kell elszámolnia - közölte Budai Bernadett. A kormányszóvivő hangsúlyozta, hogy a kormány a pénzt szakmai alapon használta fel. Hozzátette: nem tud róla, hogy a vízágyúk miatt az unió vétót emelt volna.