II. Erzsébet felavatta a Queen Mary 2-t

2004.01.08. 20:04
Minden idők legdrágább és legnagyobb utasszállító hajóját, a Queen Mary 2-t avatta fel csütörtök este a brit uralkodó. A monstrumról szemmagasságba kerül a Szabadságszobor, hossza majdnem annyi, mint az Empire States Buildingé. A ceremónia - tekintettel a novemberben történt, 15 ember halálát követelő katasztrófára - szerényebb volt a szokásnál.
A southamptoni kikötőben horgonyzó Queen Mary 2 a 78 éves II. Erzsébet királynő 1953-ban elhunyt nagymamájának nevét kapta a keresztelőn, amelynek csúcspontján az uralkodó a hagyományoknak megfelelően - igaz, modernizálva, gombnyomással - pezsgősüveget vágott a hajó oldalának, kétezer meghívott vendég előtt.

A Queen Mary 2
fotó: EPA

Brit névadó, francia tulajdonos

Mária anyakirálynő, V. György király felesége volt II. Erzsébet édesapjának, néhai VI. György királynak a mamája. A hajó nevében szereplő sorszám azt jelenti, hogy ez a második hajó, amely a királyi nagymama nevét viseli. Az 1934-ben vízre bocsátott első Queen Maryt 1967-ben vonták ki a forgalomból.

II. Erzsébet és Ronald Warwick kapitány
fotó: EPA

Az új hajó méreteire jellemző, hogy a New Yorkba érkező utasok - legalábbis azok, akik a 17 fedélzet közül a legfelsőn állnak majd - éppen szemmagasságból üdvözölhetik a Szabadságszobrot.

A Queen Mary 2 a Samuel Cunard által postajáratként alapított, csaknem 170 éves múltú brit hajózási társaság, a Cunard Line tulajdona. A cég 550 millió fontért - közel 1 milliárd dollárért - építtette a páratlan hajóóriást a francia Alstom céggel. A Queen Mary 2-t alig két év alatt szerelték össze St. Nazaire kikötőjében.

Tizenöten már meghaltak a Queen Mary

A csütörtöki királyi névadó az ilyen alkalmakkor szokásosnál szerényebb volt, tekintettel a franciaországi dokkban néhány héttel ezelőtt történt súlyos balesetre.

A gyártó cég szervezésében a hajóépítők családtagjai november közepén megtekinthették az óceánjárót, ám a partszegély és a fedélzet közé lerakott átjáró leszakadt, és több tucatnyi vendég 30 méteres mélységbe, a szárazdokk betonjára zuhant. A szerencsétlenségben tizenöten meghaltak, sokan súlyos sérüléseket szenvedtek.

Minden idők legnagyobbja

A QM2 minden idők legdrágább, legnagyobb, leghosszabb, legmagasabb, legszélesebb és legerősebb utasszállító hajója. Vízkiszorítása 150 ezer bruttóregiszter-tonna, hossza 345 méter - alig rövidebb a New York-i Empire State Building felhőkarcolónál -, magassága a tőkesúlytól a kémény tetejéig 72 méter, szélessége a parancsnoki hídnál, vagyis a legszélesebb résznél 45 méter. A hajó merülése 10 méter, motorja 157 ezer lóerős.

Ezzel a teljesítménnyel a monstrum óránként 30 csomós, vagyis 55 kilométeres végsebességre képes.

A 2600 utas szórakoztatására egyebek mellett 15 bárt és éttermet, egy planetáriumot, több bál- és színháztermet, öt uszodát, egy nagy könyvtárat, télikertet, művészeti galériát és ezer négyzetméter alapterületű fitnessközpontot építettek be.

Jegy akár tízmillió forintért

A január 12-én induló első utat - amelynek végállomása karibi kitérővel a floridai Fort Lauderdale - elhelyezéstől függően 2 ezer és 26 ezer font - 740 ezer és 9,6 millió forint - közötti áron hirdették.