Lezuhant egy helikopter Törökszentmiklós mellett

2008.01.31. 19:52
Egy halottja és három sebesültje van az MI-8-as balesettel végződött gyakorlórepülésének Jász-Nagykun-Szolnok megyében Óballánál.
A helyszínen (Fotó: MTI/Mészáros János)

Egy ember meghalt, ketten súlyosan, egy ember könnyebben megsérült, amikor balesetet szenvedett egy katonai helikopter a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Óballa településnél, Törökszentmiklóstól 8 km-re északra csütörtök este.

Az MH 86. Szolnok Helikopterbázis állományába tartozó gép gyakorlórepülést végzett, és 18 óra 19 perckor zuhant le a tiszai töltésre. Húsz tűzoltó vonult hat járművel a helyszínre.

A negyedik utas holttestét később találták meg összeégve a gép belsejében, írja a Havariapress. A gép a kiömlő üzemanyagtól kaphatott lángra. A súlyos gerinc- és fejsérülteket kórházba vitték.

A honvédség közleményben tudatta: az MH 86. Szolnok Helikopterbázis állományába tartozó Mi-8 típusú helikopter kiképzési feladat végrehajtása közben, lakott területen kívül, a kijelölt gyakorló területen ütközött földnek, kigyulladt majd kiégett.

A három sérültet a szolnoki Hetényi Géza Kórházba szállították, egyikük égési sérüléseket szenvedett, a másik súlyos sérültnek mellkasi és koponyasérülése van. A könnyebben sérült zúzódásos sérüléseket szenvedett - mondta Sélleiné Márki Mária, a kórház főigazgatója.

MI-8-as Csecsenföldön (Forrás: Chechnya Weekly)

Szekeres Imre honvédelmi miniszter és Havril András vezérkari főnök a helyszínen fejezték ki részvétüket az elhunyt főtörzsőrmester családjának. A tárcavezető részvétét fejezte ki a balesetben elhunyt Lükő Zsolt főtörzsőrmester hozzátartozóinak az egész katonatársadalom nevében. Köszönetet mondott a tűzoltóknak, rendőröknek és katasztrófavédelmi szakembereknek, akik a bajba jutottak segítségére siettek.

Az 1967-ben rendszerbe állított Mi-8 széles körben elterjedt, szovjet gyártmányú gép. Főleg szállítóhelikopterként alkalmazzák. Az Mi-8-as kéthajtóműves helikopter, akkor is a levegőben maradhat, ha az egyik hajtómű leáll.