Perújítást indítványoz Kaiser Ede ügyvédje

2007.02.22. 18:59
Az ügyészség az új bizonyítékok ismeretében indítványozhatja a bíróságnak a perújítást. Ha a móri vérengzésben tévesen életfogytiglanra ítélt férfi ügyében újabb, perújítási nyomozás lesz, abban nem vehetnek részt a móri ügy nyomozói.

Benyújtotta a perújítási indítványt csütörtökön Kaiser Ede ügyében védője a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészségre, tudta meg az MTI. A hírt a védő és a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség vezetője is megerősítette a távirati irodának.

Belső vizsgálat az NNI-nél
Belső vizsgálat indult a móri ügyben elkövetett hibák, tévedések feltárására a Nemzeti Nyomozóirodánál (NNI), értesült az RTL Klub esti híradója. A hírt az NNI nem erősítette, de a szervezet Bolcsik Zoltán sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy ki kell deríteni, miért került tévútra a vérengzés felderítése.

Az indítványban az szerepel, hogy az NNI újabb gyanúsításai olyan új tényt jelentenek, amelyek egy perújítás során Kaiser Ede felmentését valószínűsítik a móri vádpont alól.

Kaisert életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték jogerősen 2005-ben, mert a bíróság bizonyítottnak látta, hogy részt vett a 8 halálos áldozatot követelő rablásban. Azóta azonban két, hétvégén elfogott férfi is beismerte, hogy ott voltak Móron, és megtalálták a vérengzésnél használt fegyvereket is.

A Nemzeti Nyomozóirodánál marad az ügy

Kaiser ügyvédje, Dezső Antal reméli, hogy az ügyészség, miután hivatalos úton beszerzi a bizonyítékokat, heteken belül indítványt nyújt be a bírósághoz a perújításra.

A Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség 15-30 napon belül dönt arról, hogy szükségesnek tart-e perújítási nyomozást, vagy a bíróságnak továbbítja az indítványt az ügyészség perújítással kapcsolatos javaslatával együtt.

A jogszabályok szerint az a nyomozó, aki korábban nyomozott az ügyben, a perújítási nyomozásban nem vehet részt, de ez a nyomozó hatóságra, azaz a Nemzeti Nyomozó Irodára nem vonatkozik.

Kaiser így is, úgy is börtönben marad

Kaiser Ede 2005. október 25-e óta tölti tényleges életfogytig tartó szabadságvesztését. A Fővárosi Ítélőtábla jogerős döntése szerint Kaiser ismeretlenül maradt társával kifigyelte a móri bankot, és 2002. május 9-én dél körül bementek a pénzintézetbe.

Először Kaiser lelőtte a biztonsági őrt, majd társa a bankban tartózkodó további hét embert lőtte le. Eközben Kaiser a bank ajtajában őrködött, és biztonsági őrnek kiadva magát, elküldte az érkező ügyfeleket.

Kaisert nem csak a móri ügy miatt ítélték el, hanem más, súlyos bűncselekmények, rablások miatt is, amelyekben azonban beismerte bűnösségét. A móri ügy hibái miatt polgári peres eljárásban kérhet kártérítést az államtól.