Újult erővel támadnak a hernyók

2005.03.23. 15:15
A tavalyi nemtörődömség után idén 540 millió forintos költségkerettel készülnek az érintett minisztériumok a gyapjaslepke-hernyó inváziójára. Az önkormányzatok, amelyeknek ugyancsak százmilliós összeggel kell beszállniuk a védekezésbe, egyelőre csak ígéreteket kaptak, és önállóan készülnek a hernyók millióival való találkozásra.

A tavaly 133 ezer hektáron pusztító hernyóinvázió után idén nagyságrendekkel több pénzt fordít az agrártárca a költségvetésből a védekezésre. Szakértők szerint idén dupla ekkora területen, 280 ezer hektáron pusztíthatnak a hernyók, a megelőző permetezésre összesen 540 millió forintot szánnak, ebből a központi költségvetés az önkormányzatokkal együtt 75 százalékot vállal. Az FVM összesen további 100 milliót különített el a védekezés támogatására.

Civilek a hernyók ellen

A fennmaradó 25 százalékot a gazdálkodók fedezik. Összesen 45 ezer hektáron kell majd védekezni elsősorban Veszprém, Somogy és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, de a pontos területet a hernyók kikelése után lehet csak meghatározni. Az érintett tárcák, illetve önkormányzatok további összegek felajánlását ígérik, jövő hétre mondanak végleges számokat.

A tavalyi hernyóinvázió gócpontjává a Veszprém megyei Hidegkút és a többi környező, erdős területen lévő falu vált. Az Index megkeresésére Zsernoviczky Tibor hidegkúti polgármester elmondta, egyelőre csak ígéreteket kaptak, hogy idén lesz támogatás a permetezéshez. Nemesvámos polgármestere arról számolt be, a faluban civil szervezet alakult, amely a védekezést vállalta magára, például ledörzsölik a fák kérgéről a hernyók petéit. Igaz, mondta el Fodor István, ezzel csak legfeljebb meggyérítik az állományt.

Az Index megkereste az FVM erdészeti főosztályának vezetője, Klemencsics András elmondta, tavaly az 50 milliós ráfordításból az FVM 20 millió forinttal szállt a hernyóinvázió elleni védekezésbe. Az idei össze jelentős növekedése annak köszönhető, hogy idén az erdészeti szempontokon túl a lakosság és a turizmus érdekeit is figyelembe vették, ezért jóval nagyobb területen fognak permetezni, mondta el Klemencsics.

Mind a 280 ezer hektár fertőzött területet ugyanis nem fogják lepermetezni: csak azokon a helyeken ölik meg a kikelt hernyókat, ahol fiatal, vagy lakott területhez közeli erdőt veszélyteztetnek. A hernyók április végén és május elején jelennek meg.

Tavaly nem jutott elég pénz

Tavaly Veszprém megye volt a hernyóinvázió által leginkább sújtott terület (hagyományosan inkább Somogy megye az), akkor a Balatontól északra elterülő erdőket feketére rágták a hernyót. A megyei állami erdészeti illetékes, Vaspöri Ferenc tavaly az Indexnek elmondta, az agrártárca akkor nem vette komolyan a turisztikai szempontból is komoly károkat okozó fenyegetést a szakértők figyelmeztetése ellenére, és ezért fordulhatott elő, hogy több tízezer hektár erdőt rágtak le a hernyók.

A gyapjaslepke hernyói április második felében kelnek ki a petékből, június végéig tarolják le az útjukba kerülő tölgy- és csererdőket - a kertekben lévő gyümölcsfák közül sokat tarra rágnak -, később bebábozódnak, lepkévé fejlődnek, majd augusztusban lerakják petéiket, és elpusztulnak.

A bibliai csapáshoz hasonlító invázió általában nem pusztítja el a fákat, még a tarra rágott erdők is életben maradnak, igaz, legyengülnek, és abban az évben nem növekednek. A gyapjaslepkék túlszaporodásának megfékezése elsősorban idegenforgalmi szempontból fontos.