Nem megy el a disznómentésre Medgyessy

2004.04.01. 13:28
Hivatalos elfoglaltsága miatt nem tud megjelenni az általa kiválasztott, féléves mangalica megmentésénél Medgyessy Péter miniszterelnök. A malac és a gazda a kegyelmet biztosító oklevelet azért megkapja, sőt a 110 jelentkező malacnak is megkegyelmeztek gazdái.
Csak a kegyelmet biztosító oklevelet küldi el a hosszú életre szánt disznónak maga helyett Medgyessy Péter, mert programját átszervezték, ezért nem tud időt szakítani arra, hogy a parlament előtt öt órakor személyesen adjon kegyelmet a kiválasztott disznónak.

#alt#
Nina, a csüngőhasú esélyes
A Miniszterelnöki Hivatalban (MeH) az Indexnek elmondták, Medgyessy Péternek a malacmentés előre kitűzött időpontjában egy hivatalos tárgyaláson kell megjelennie.

Gömböc a nyerő

A miniszterelnök a Rádió Deejay március 11-ei reggeli műsorában vállalta el, hogy az amerikai elnökhöz, vagy a spanyol királyhoz, hasonlóan, akik egy pulykát, illetve egy bikának kegyelmeznek meg minden évben, megment egy vágásra szánt disznót.

Magyarország első, miniszterelnöki kegyelemben részesülő disznója egy Nógrád megyei mangalica. Marton Tibor Gömböc nevű állatára azért esett a miniszterelnök választása, mert a mangalica őshonos fajta, már a magyarok megérkezése előtt itt élt - tájékoztatta az Indexet a MeH sajtóosztálya.

A féléves Gömböc négy órakor érkezik meg a Margit szigeti állatkertbe, ahol különleges ellátásban részesül, kukoricát és diót kap enni, fővárosi tartózkodása alatt kirendelt állatorvos felügyeli egészségét.

Több mint száz jelentkező

A márciusi felajánlásra körülbelül száztíz jelentkezés érkezett, amelyben a gazdáknak fel kellett tüntetniük az állat nevét, korát és valamiféle indoklást is. Nem mindenki küldött élő állatot - egy plüssmalac és egy tamagocsi is érkezett-, bár olyan nem akadt, aki nem disznót akart volna felterjeszteni a kegyelemre.

A MeH sajtóosztályától megtudtuk azt is, nem nehezedett a miniszterelnök vállára a mintegy száztíz malac halálos ítéletének terhe, mivel a jelentkező gazdák jelezték, akármelyik állatot is választja ki Medgyessy, az állatot nem fogják levágni.

#alt#
Nina és a cicák
Hagyományt teremtenének

Az ötletgazda, Harsányi "Aszfaltbetyár" Levente korábban az Indexnek elmondta, akciójával hagyományt szeretnének teremteni, miszerint a mindenkori miniszterelnök minden év április elsején megmentene egy levágásra szánt disznót.

A hagyomány ápolását egyelőre még semmiféle hivatalos irat nem biztosítja, ez továbbra is a kereskedelmi rádió feladata lesz - mondta el az Indexnek Czeglédi Ágnes, a rádió sajtósa.