Nem jut több szennyvíz a Dunába, csak úgy tűnik

2006.04.04. 12:25
Nem jut több szenny a Dunába az ár miatt, a partmenti csatornafedeleknél esetenként feltörő szennyvíz a magas vízállás miatti szivattyúzás természetes velejárója, mondta el az Indexnek a Fővárosi Csatornázási Művek szóvivője, Báthory Mariann.

Zavartalan és folyamatos a szennyvízelvezetés a fővárosban, a napi 400-500 ezer köbméter szennyvizet szombat óta szivattyúkkal juttatják vissza a Dunába (különben a Duna vize ömlene a csatornákba, onnan pedig az utcákon, vécékben bugyogna vissza a víz. ). A csatornyanyílások környékén a túlnyomás miatt keletkeznek tócsák, de ez természetes folyamat.

Jelenleg Budapest szennyvízének 55 százaléka ömlik vissza tisztítatlanul a Dunába, és ez az árral sem változik. Ha elkészül a csepeli szennyvíztisztító és a Duna-menti főgyűjtőcsatorna ez a szám megközelítheti a 0-át.


Vissza a Dunába (galéria)

A csatornázási műveknek a Bem rakparton gyűlt meg a baja az árvízzel, az esővizet elvezető nyílásokon át ugyanis egy 400-500 méteres szakaszon visszaszivárgott az úttestre a Duna, ezt az éjszaka négyórás küzdelem árán sikerült megállítani.

A Római parton hat buzgárral kellett megbirkózni a csatornázási művek embereinek az éjszaka. Itt 45 ezer, a Margit szigeten 210 ezer homokzsák védi a víztől a partokat.

Báthory Mariann elmondta: "egyelőre úgy tűnik, minden rendben, a gátak bírják a terhelést, a rekordmértékű vízállás egyelőre nem okozott különösebb gondot".