Tizenhatan halhattak meg a vajdasági buszbalesetben

2005.04.17. 19:49
Már nem sok remény van arra, hogy újabb túlélőkre bukkannak a vajdasági Nagybecskereknél történt buszbaleset helyszínén. A tragédiát heten élték túl, nekik a helybeliek csónakokkal segítettek kijutni a megáradt Tiszából.

Feltehetően 16 halottja van a vajdasági Nagybecskereknél történt buszbalesetnek, amelyet egy szabálytalanul közlekedő kamion okozott; az áldozatok egyike feltehetően magyar nemzetiségű.

A tragédia péntek este történt, a rendőrség szerint a balesetet egy kamion okozta, amikor szabálytalanul előzött egy traktort a hídon, és a szembe jövő busz összeütközött a pótkocsijával. A busz áttörte a híd korlátját a Tiszába zuhant. A megáradt folyam magával ragadta a járművet, a búvárok a baleset színhelyétől kétszáz méterre találták meg a buszt a folyó fenekén, mintegy húsz méter mélyen. A kamionsofőrt előzetes letartóztatásba helyezték.

A baleset utáni órákban három vízbe fulladt személyt találtak a folyóban. A csendőrség búvárai a hét végén hasztalan folytatták a kutatást az eltűntek után. A hivatalos becsült adat szerint a busz 13 utasa eltűnt, feltehetően hullámsírba vesztek a Tisza fenekén. A nagybecskereki belügyi szervek vasárnap felszólították a helyi lakosságot, hogy tájékoztassák a rendőrséget, amennyiben bármilyen információjuk van a szerencsétlenül járt utasokról.

Sikerült kimenteni hét túlélőt, mindannyian sérüléseket szenvedtek. Szerencse a tragédiában, hogy a baleset péntek este történt, amikor már megérkeztek Tisza menti hét végi nyaralóikba a pihenni vágyók, akik a becsapódás hallatán csónakjaikhoz siettek, hogy kimentsék a megáradt folyóból a túlélőket.

Halott édesanyjába kapaszkodott

Csodával határos módon megmenekült egy ötéves kislány: egyik kezében plüssmaciját szorongatta, másikkal édesanyja élettelen testébe kapaszkodott, amikor kiemelték a vízből. Megmenekült meg egy 68 éves férfi is, aki egy korábbi közúti balesetben elvesztette félkarját.

A buszroncs kiemelését vasárnap délelőttre tervezték, de délután sem láttak hozzá. A szakadatlan eső és az áradás akadályozta az akciót. A hadsereg folyami flottillája átfésülte a folyó mindkét partszakaszát a zsablyai hídtól egészen a Tisza dunai torkolatáig, de csupán táskákat és más holmikat találtak.

A rendőrség vasárnap nyilvánosságra hozta a három azonosított halott nevét. A vezeték- és keresztnévből ítélve szinte biztosra vehető, hogy egyikük - egy 42 éves magyarittebei férfi - magyar volt.

A tragédia miatt Nagybecskereken hétfőre gyásznapot hirdettek, Belgrádban lemondták egy nagybecskereki együttes fellépését.