30-40 ember csontjait találták meg Csepelen

2007.05.10. 15:40
Nem Kádár János, sőt még csak nem is egy ember maradványait találták meg több kiló gyúlékony anyag társaságában egy csepeli panellakásban csütörtökön. A 200 darab csont legalább 30-40 elhunyté lehetett.

30-40, több évtizede elhunyt ember maradványait találta meg a rendőrség szerdán, amikor házkutatást tartottak egy csepeli lakásban, ahol robbanószerkezeteket és gyúlékony anyagokat találtak, állapították meg szakértők.

A lakásban elfogott három személy ellen a rendőrség kezdeményezte előzetes fogva tartásukat, mondta el az Indexnek Jármy Tibor. A BRFK szóvivője szerint a szakértői jelentések elkészültét csak jövő hétre ígérik, ezért a héten már nem várható fejlemény.

Szerdán délután néhány órával az MSZP dunaparti felvonulása előtt közölte a rendőrség, hogy egy csepeli panellakásban füstgyertyák, füstbombák házi előállítására alkalmas anyagokat (gyújtózsinórt, műtrágyát, vasoxidot, kénport stb.) találtak egy lakossági bejelentés alapján.

Füstölni akartak, nem robbantani

A rendőrség közleménye szerint önmagában már az is közveszélyokozás, hogy ezeket a szerintük igen gyúlékony anyagokat egy panelházi lakásban tartották. "Ez hülyeség, ezek az anyagok nem gyulladnak be könnyen" - hívta fel szerkesztőségünket az egyik gynúsított ismerőseként bemutatkozó, neve elhallgatását kérő férfi. A régebben "vegyészkedő" férfi szerint a házkutatáskor lefoglalt anyagok közül a vas-oxid por és az aluminiumpor keverékéből termit állítható elő, a káliumnitrát és a cukor pedig füstbomba készítéséhez kellett.

A termit, mint mondta, ugyan nagyon nagy hővel ég, de borzasztóan nehéz begyújtani. Azaz az összetevők önmagukban nem veszélyesek, viszont ha szakszerűtlenül állítják össze belőlük a füstbombát, akár robbanást is okozhatnak. A magát az egyik őrizetbe vett ismerősének nevező férfi szerint egyébként a polgárpukkasztó akcióiról ismert blogger most is csak maximum füstbombázásra készülhetett az MSZP szerda esti dunaparti demonstrációján.

Forrásunk maga is meglepődött azonban, hogy mennyi alapanyaggal dolgoztak. Mint mondta, ha csak egy kilogramm kálium-nitrátot kevertek volna ki cukorral - ez a fajta füstbomba candymix néven ismert az interneten -, azzal egyenletesen vastag, tejfölszerű füstbe boríthatták volna a Kossuth teret is akár. "Ha egy ilyet felrobbantottak volna, az egész Duna-partot füst borította volna" - mondta.

Egyébként szerinte az, hogy a lakásban gyújtózsinort találtak, szintén azt bizonyítja, hogy nem robbantásra, hanem füstölésre készültek. Hiszen ha a bombát a helyszínen gyújtják be, elmenekülni sem lenne idejük. "Ha valaki robbantani akar, egyszerűbb, ha összerak egy pár száz forintos időzítőt" - mondta forrásunk, aki arról nem számolt be, vajon a csontok mire kellhettek.

Kihallgatták őket, szándékaik egyelőre ismeretlenek

Házkutatáskor egy utazóbőröndben csontokat is találtak, az orvos szakértő véleménye alapján a talált csontok emberi maradványok: lábszárcsontok és bordacsontok.

A lakásban három személyt tartóztattak le, a 21 éves T. Gergő és a 48 éves F. Ágnes, sátoraljaújhelyi lakosokat, valamint a lakásból a rendőrök érkezésekor éppen távozó P. Tamást, aki valószínűleg azonos a Tomcat néven elhíresült radikális jobboldali aktivistával.

Egyelőre nem tudni, mi volt a szándékuk a lakásban talált tárgyakkal. A rendőrség a gyanúsítottakat kihallgatta, de egyelőre nem ad tájékoztatást a megszerzett információkról.