Romának vallja magát a roma tinédzser támadója

2005.05.20. 12:20
Romának vallotta magát a rendőrségnek az a fiatalember, akit azzal gyanúsítanak, hogy két héttel ezelőtt karddal megszúrt egy roma fiút a 21-es buszon Budapesten. A 17 éves Mortimer elimerte a tettet, és vallomásában azt állította, szóváltásba keveredtek, ezért szúrta le Patai Józsefet. A feltételezett tettes egy "hagyományőrző, szerepjátékos" csoport tagja volt; ezek a csoportosulások a rendőrség szerint nem veszélyesek a társadalomra. A rendőrség pénteken kora este megtalálta a támadáskor használt kardot.

Romának vallotta meg az a fiatalember, akit pénteken fogott el a rendőrség, és akit azzal gyanúsítanak, hogy egy hatfős - a rendőrség szerint "hagyományőrző, szerepjátékos" csoport tagjaként - május 8-án karddal életveszélyesen megsebesített egy 15 éves roma fiút a II. kerületi Várfok utcában, a 21-es buszon, hangzott el a rendőrség budapesti sajtótájékoztatóján pénteken.


Fantomrajz a nyomozás
kezdeti stádiumából
Patai József támadója egy Mortimer (monogramja G. M.) becenévre hallgató törökbálinti fiatalember, aki állítása szerint azért szúrta le a roma tinédzsert, mert szóváltásba keveredtek, közölte pénteken Tóth Gábor rendőr ezredes, bűnügyi főkapitány-helyettes. A rendőrség a csoport egy másik, 21 éves, jelenleg munkanélküli tagját is őrizetbe vette, akit D. Robin Attilaként neveztek meg.

A hagyományőrző csoport rendszeresen kijárt a Normafához gyakorolni, május 8-án is így történt, de csak Mortimernél volt éles fegyver, a többieknél fakard és fapajzs volt.

"Ettől kellene félned"

D. Robin Attila vallomásában azt állította, a háromfős roma társaság már a buszmegállóban "irritálóan" figyelte őket, és egy-két megjegyzésüket ki lehetett hallani beszélgetésükből. "Nyakon szúrlak, te kis mitugrász!" - mondta egyikük többek között Mortimer vallomása szerint.

Miután felszálltak a 21-es buszra, a hatfős társaság egyik tagja azt kérdezte a romáktól, hogy "mit néznek", amire egy számmal feleltek, annyit válaszoltak csupán, hogy "25". Erre Mortimer kardjára mutatva D. Robin Attila azt mondta: "Ettől kellene félned!" A két őrizetes vallomása szerint Patai József erre visszakérdezett: "Miért, mit csinálsz, leszúrsz?" Mortimer erre szúrt.

Megvan a kard

A rendőrség pénteken kora este közölte: a gyanúsított törökbálinti lakásán ismételten megtartott házkutatás során az elkövetéshez használt eszközt, a vizsgálati főosztály munkatársai megtalálták, majd lefoglalták. Arról is tájékoztattak, hogy három fiatalkorú - két fiú és egy lány - valamint 20 éves fiatalember társuk tanúkénti kihallgatása megtörtént.

Nem volt korai tüntetni
Nem volt elhamarkodott a vasárnapi, rasszizmus elleni tüntetés - vélekedett Horváth Aladár, a Roma Polgárjogi Alapítvány vezetője az Index kérdésére. Horváth szerint a gyanúsított valós vagy állítólagos származása nem cáfolja, hogy rasszista alapon támadták meg a 15 éves fiút. Elképzelhető, hogy származása ellenére valaki még inkább meg akar felelni a "mélymagyar" elvárásoknak. Horváth felhívta a figyelmet arra is, hogy a tüntetésen ő is elsősorban az utcai erőszak ellen emelte fel a szavát, és ebbe beletartoznak a származási alapon elkövetett bűntettek is.
A gyanúsítottak azt mondták, hogy a szúrás után a Hajógyári szigeten rejtették el a kardot. Később a kardot Mortimer rokona, G. László elvitte, és máshol rejtette el, az ő esetében a bűnpártolás gyanúját vizsgálja a rendőrség. A gyanúsítottak azt vallották, a támadás után néhány nappal már nagyon megijedtek.

A pénzdíj emelése segített?

Gergényi Péter rendőrfőkapitány csütörtökön félmillióról egymillió forintra emelte a nyomravezető jutalmát, ezért lehetett a rendőség szerint, hogy még aznap jelentkezett valaki, aki egy be nem jegyzett, hagyományőrző, szerepjátékokat játszó csoportra hívta fel a rendőrök figyelmét. Az illető a jövő héten megkapja a pénzt, mondta Tóth Gábor ezredes, hozzátéve, hogy a korábbi lakossági bejelentések megalapozatlannak bizonyultak.

A rendőrök látóterébe először D. Robin Attila került, aki két és fél éve még egy bejegyzett, a rendőrség által ellenőrzött hagyományőrző csoport tagja volt, onnan azonban kirúgták, mert nem fizette a tagdíjat. A 21 éves gyanúsított gyakran járt egy ruhaboltba, ahol megismerkedett egy személlyel, akivel később a mostani, nem bejegyzett csoportot alapították. A csoport először a törökbálinti focipályán tartotta gyakorlatait fa fegyverekkel és katonai ruhákban, később szoktak át a budai hegyekbe, mondta a pénteken, hajnali 1 órakor előállított gyanúsított. Az ő vallomása alapján juottak el Mortimerhez, akit péntek hajnalban, törökbálinti lakásán állítottak elő. Kihallgatása jelenleg is tart.

A rendőrség szerint az övékéhez hasonló szerepjátékos csoportok "a társadalomra nem veszélyes szervezetek". A 21-es buszon szurkáló fiú társainál egyénenként vizsgálják a bűnpártolás gyanúját, közölte Tóth ezredes.

Nem beszélnek rasszista indítékról

A rendőrség továbbra is fenntartja álláspontját, mely szerint a nyomozás során semmi jel nem utalt arra, hogy a szúrásnak rasszista indítékaik voltak. A gyanúsított romának vallotta magát, közölte a rendőrség, de nem kívánták ezt sem megerősíteni, sem cáfolni, mondván, soha nem vizsgálják egy gyanúsított bőrszínét vagy vallási hovatartozását.

A támadás óta eltelt 12 napban a rendőrök 86 személyt hallgattak ki, 40 bejelentést vizsgáltak meg, házkutatásokat tartottak és 30 gyanús szervezettel felvették a kapcsolatot, ezeknek összesen 800 tagját ellenőrizték.

Antirasszista demonstráció

A megszúrt Patai József csütörtökön hagyhatta el a kórházat, miután a támadás után napokig életveszélyes állapotban volt, a támadó katonai kardja több létfontosságú szervén keresztülment.

A fiú megtámadása után vasárnap a rasszista erőszak ellen tartottak demonstrációt civil szervezetek.

Mit mondott Gyurcsány a támadásról?
Gyurcsány Ferenc nem mondta, hogy fajgyűlöletből fakadó bűncselekmény történt, amikor egy 15 éves roma fiút a közelmúltban karddal szúrtak le a 21-es buszon a fővárosban, közölte Batiz András kormányszóvivő. "A miniszterelnök (...) azt mondta, hogy sokaknak erős meggyőződése, hogy a bűncselekmény mögött ott van a hétköznapi előítéletekből táplálkozó, és az arra épülő rasszizmus" - mondta Batiz András újságírói kérdésre.

A kormányszóvivő a miniszterelnök parlamenti felszólalását idézte az újságíróknak. Gyurcsány Ferenc azt mondta: "Nem jó az, ha akkor is minősítünk, amikor ennek nincs még itt az ideje. De nem lehet nem észrevenni, hogy ha egy roma fiút ér támadás, akkor erre az a reakció, hogy bizony itt a fajgyűlölet által mozgatott bűncselekményről van szó, és ez önmagában figyelmeztető jel".

Tehát a miniszterelnök "arról beszélt, hogy ha történik egy ilyen támadás, akkor sokaknak egyből az ugrik be, hogy az elképzelhető, hogy ilyen szándékokból fakad, és ez önmagában figyelmeztető jel" - értelmezte a kormányfő szavait Batiz András.

Halász János, a Fidesz képviselőcsoportjának szóvivője az MTI-nek nyilatkozva hangsúlyozta: "Gyurcsány Ferencnek ma bocsánatot kellett volna kérnie, ehelyett a kormányszóvője kezdett szánalmas magyarázkodásba". A szóvivő szerint kiderült, hogy a miniszterelnök számára "semmi sem tabu, ha kicsinyes politikai haszonvágyból a napi politikai csatározások szintjére emelhet egy oda nem tartozó ügyet". Sajnos Magyarországon is vannak rasszista jelenségek, amelyek ellen küzdeni kell, de nem úgy, ahogyan Gyurcsány Ferenc teszi - tette hozzá.