Több mint harminc Volán-busz kerekét eresztették le

2004.05.24. 20:05
Hétfőre virradóra több mint harminc távolsági busz vezetője nem tudott elindulni Gödöllő térségében, miután ismeretlenek leeresztették a járművek kerekeit. A Volánbusz Rt. mentesítő járatokat küldött több településre, de nem jutott mindenhova. A társaság feljelentést tett a rendőrségen, az elkövetők akár öt évet is kaphatnak. Az mtv Híradójának információi szerint a Volánbusz saját dolgozói szabotálták az indulást.
Gödöllő térségében hétfőn reggel tucatnyi településről jelentették, hogy ismeretlen tettesek leeresztették a hajnalban induló Volán-buszok kerékgumijait az éjszaka, s ezzel átmenetileg harmincnál is több járatot megbénítottak, de több járat el sem indult végül - tájékoztatta az Indexet a Volánbusz Közlekedési Rt. fődiszpécsere, Németh Attila.

A jó helyismerettel rendelkező elkövető mindenütt megtalálta a sofőr lakásának közelében parkírozó Volán-buszt, és az éjszaka leple alatt leszerelte a szelepeket, hogy leengedjenek a kerekek. Minden busznak csak az első pár kereke közül az egyiket eresztették le - mondta el Németh.

A fődiszpécser elmondta, a cég műhelykocsiai végigjárták az érintett településeket, hogy műszaki segítséget nyújtsanak többek közt Zsámbokon, Bagon, Versegen, Valkón, Aszódon, Turán és a Galgavölgyében az indulásra várakozó autóbuszoknak. A helyreállítással 11 órára végeztek.

A Volánbusz Rt. lehetett a célpont

Az ismeretlen tettesek csak a Volán-buszokat rongálták meg ily módon, a különböző munkásjáratokat nem bántották, ám a Volán-buszoknak feltehetően 20-24 járatát bénították meg átmenetileg az elkövetők - számolt be az MTI.

A cég más területi forgalmi üzemeiből küldött mentesítő járatokat, de nem jutott járat minden településre, ezért sokan nem is tudtak dolgozni menni, lévén a távolsági busz az egyetlen közérdekű közlekedési lehetőség - tájékoztatott Németh Attila. Hétfőn ráadásul többen utaznak, mint máskor. Azt csak este lehet megmondani a forgalmi jelentésekből, pontosan mennyi járat maradt ki, és mennyi indult el késéssel.

A fődiszpécser elmondta, a jelek arra utalnak, hogy kifejezetten a Volánbusz Rt.-nek akartak kárt okozni az ismeretlen, de haragosról nincs tudomásuk. Ilyen - nem haszonszerzésre irányuló károkozás - egyébként még nem fordult elő a társaságnál. Néha ellopnak egy-egy buszt, tükröt lopnak le róla, vagy gázolajat szippantanak le - számolt be a diszpécser, aki szerint jó a rosszban, hogy a tettesek legalább nem vágták ki a kereket.

Öt évet kaphatnak az elkövetők

A Volánbusz Rt. az esetet bejelentette a Pest Megyei Rendőr-főkapitányságon, ahol ezt követően a részletes feljelentés alapján kerülhet sor a helyszíni vizsgálatokra és a tettesek felderítésére - tájékoztatta az MTI-t Tószegi Anikó, a főkapitányság sajtóügyeletese.

A rendőrség közérdekű üzem működésének megzavarása miatt indított nyomozást a felelőtlen buszrongálók mielőbbi felkutatása érdekében. Ezért az elkövetők, akár öt év szabadságvesztést is kaphatnak - értesült a HavariaPress.

A Híradó információi szerint a Volánbusz saját dolgozói szabotálták az indulást. Egy neve elhallgatását kérő dolgozó azt mondta: olyan keveset keresnek a járművezetők, hogy így akarták felhívni magukra a figyelmet.