Tornádótölcsér Kőbányán

2004.06.04. 07:05
Este még több helyen nem közlekedtek a BKV járatai, a szél fákat csavart ki, vezetékeket szakított le, házakban tett kárt. A tornádószerű vihar személyi sérülést nem okozott, pénteken azonban egész nap a viharkárok eltüntetésén dolgoznak a közterületfenntartó cég munkatársai.
Több helyen megakasztotta a közlekedést, fákat döntött ki, tetőket rongált meg csütörtökön az esti órákban a fővárosra hirtelen lecsapó vihar. A Magyar Rádió szerint Kőbányán szabályos tornádótölcsért láttak végigvonulni.

Az Index kérdésére a BKV fődiszpécsere elmondta, jelenleg a Kada utcánál nem közlekednek a társaság járművei, a Dózsa György és Vágány utca kereszteződésénél sem a trolik, sem a buszok nem tudnak átmenni az esővízzel megtelt vasúti aluljárón.

A budapesti közlekedésben mindenütt előfordultak húsz-harminc perces fennakadások, de a közlekedés a legtöbb helyen helyreállt - közölte a fődiszpécser.

Pincéket öntött el az ár

A HavariaPress úgy tudja, a legnagyobb károkat a kora esti órákig a X. kerületben okozta a heves esőzés és a szél.

Kőbányán, a Kada utcában a 137-es számozástól a 140-es számokig több ház tetejét megrongálta a vihar, az egyik épületnek csaknem ötven négyzetméteres területen szakította le a tetőborítását. Szintén a Kada utcában egy posta épület előtt egy telefonfülkére dőlt rá egy fa.

Pénteken még várhatók viharok

A fővárosban egyébként több helyen öntött el pincéket a víz, a leszakadó faágaktól elektromos vezetékek rongálódtak meg. A tűzoltók, az Elektromos Művek és a Matáv szakemberei több helyszínen dolgoznak a károk elhárításán.

Az idojaras.hu tájékoztatása szerint Budapesten pénteken időnként csökken a felhőzet, de elszórtan eső, zápor várható. A keleti szél megékénkül. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 20 fok körül alakul, késő este pedig 15 fok várható majd.

Szegedi Péter, a Fővárosi Közterület-fenntartó Rt. szóvivője arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a III. kerületben a Bécsi úton, a Farkastorki úton és a Jablonka úton, valamint a Dózsa György út és a Vágány utca kereszteződésében nagy mennyiségű sár és törmelék keletkezett. Fakidőlés volt a vihar miatt a X. kerületben a Mádi utcában, a Gitár utcában és a Harmat utcában, valamint a Váci útnak egyik szervizútján, a XXII. kerületben is rendkívül sok sár és törmelék zúdult le a főútvonalakra a magasabban fekvő városrészekből.

A közterület-fenntartók a vihar elültével 12 géppel azonnal megkezdték a takarítást, mosó- és seprűgépeket vetettek be. A nappali műszakban péntek reggel 6 órától mintegy 600 fő kézi úttisztítóval és 65 munkagéppel folytatják a közterületek takarítását - közölte Szegedi Péter.