A házától fosztanák meg Ausztrália legidősebb dílerét

2004.06.19. 22:20
A 81 éves veterán, David Davies és felesége - mindketten visszaeső könnyűdrog-kereskedők - most elveszthetik ötven éve felépített házukat és minden ingóságukat, ha a bíró nem enyhül. Idős szülein a gyémántházaspár bűnöző fia sem tudott segíteni, amikor a rendőrök lecsaptak otthonukra.
Saját kezükkel felépített házukat és minden vagyonukat elkobozná Ausztrália legidősebb drogdílerétől és feleségétől a bíróság az igen szigorú ausztrál kábítószertörvénynek megfelelően. Az ügyész pénteki vádbeszédében megállapította a bűnösséget, de jelezte, valamilyen megoldást lehetne találni az elítéltek egészségi állapotára való tekintettel.

A 81 éves Második Világháborús veteránt, David Daviest és feleségét, a hetvenhét éves Florence Daviest mintegy háromszázezer dollár összértékű, teljes ingó és ingatlan vagyonától fosztaná meg a bíróság, mivel kereskedelmi mennyiségű kábítószert birtokoltak.

Az idős párra legutóbb 2002-ben csaptak le a rendőrök, és 19 kilogramm, a mennyezetben elrejtett marihuánát, valamint jelentős mennyiségű kézpénzt találtak náluk. A házaspár tagadta, hogy tudott volna a tetőbe rejtett kábítószerről, a kézpénzről pedig azt vallották, tengerentúli utazásra gyűjtötték össze.

Nem tudott segíteni szülein

A razzia során a házaspár fia, az ötvenkét éves Tyssul Davies azonnal idős szülei segítségére sietett, és megpróbálta elvinni a balhét, mondván, a marihuána az ő tulajdonát képezi. A kis Davies verziója nem tűnhetett teljesen hihetetlennek a rendőrök számára, ugyanis a középkorú férfi is marihuána eladásával foglalkozott, amiről harminc évre visszamenő priusza is tanúskodott.

A vádbeszéd elhangzása után a Davies-pár ügyvédje, Judith Fordham elmondta: a két idős embert, akik hetek óta ettől a döntéstől féltek, összeroppantotta a szigorú ítélet. Ötvennyolc éves házasságukból több mint ötvenet töltöttek el házukban, amit önerőből építettek a Világháború után.

Észre kell venniük magukat

"Ha van olyan eset, amit kivételes módon kell kezelnünk, akkor ez az" - jelentette ki Fordman. A bírónak és az esküdtszéknek csak ezután kell arról dönteni, mekkora büntetést kap a két idős ember.

Az ügyész és az ügyvéd a tárgyalás során megállapodtak abban, valamiféle méltányossági szempontot figyelembe kellene venni, de a vád képviselője megjegyezte: "A törvényt megsértették, ez egyértelmű. Végtére is nagyon súlyos bűncselekményt követtek el, már hatodik alkalommal. A döntés során valahogy érzékeltetni kell velük, hogy mit tettek."