Megvadult kenguruk támadhatnak az ausztrálokra

2004.07.07. 14:05
Több kutyasétáltató ausztrál is összetűzésbe került az elmúlt napokban az aszály miatt a fővárosban vizet kereső szürke óriáskenguruval. Az erszényes egyiküket felrúgta, egy pár kutyáját pedig vízbe fojtotta. Az állat nem vérszomjas, de borzasztóan idegesíti, ha kutyák csaholnak körülötte.
Kengurutámadás veszélyére figyelmeztették az ausztrál főváros, Canberra lakóit a hatóságok, mivel az aszályos idő miatt egyre több erszényes tűnik föl a városban, sőt egyik példányuk emberre támadt, egy másik pedig kutyát gyilkolt, írja a CNN.

#alt#
Szürke óriáskenguru (Macropus giganteus)
A Dél-Ausztráliában élő szürke óriáskenguru valamivel alacsonyabb, mint vörös társa, de zömökebb testalkatú, felnőtt példányai a hetven kilót is elérik. Az állatok a kiszáradt bozótos területekről indultak a városba, hogy jó minőségű, öntözött pázsitra és vízre leljenek.

A városban portyázó kenguruk az emberekre és a kutyákra is veszélyt jelenthetnek, mondta el szerdán Murray Evans ökológus, az ausztrál természeti és kulturális örökségvédelmi hivatal illetékese a Reutersnek a legutóbbi kengurutámadással kapcsolatban.

Evans beszámolt arról az esetről, amikor egy kiskutyáját sétáltató nőre támadt egy kenguru. "A kiskutya oda akart menni a kenguruhoz, ezért a hölgy követte, de mielőtt észbe kapott volna, a kenguru felrúgta őt."

Vízbefojtással védekeznek

Egy másik esetben a kenguru ugyancsak egy ebbel került összetűzésbe, de ezúttal vízbe fojtotta az áldozatot. Egy párocska négy kutyáját sétáltatta egy kis tó körül, amikor észrevettek egy kengurut a parton. A kutyák odarohantak, a kenguru viszont jól védekezett: hátsó lábaival az egyiket a víz alá szorította, a másikat mellső lábaival ütögette, számolt be a Canberra Times.

Evans elmondta, nem szokatlan, hogy a kenguruk a ragadozók elől a tóba menekülnek, és ha nincs más hátra, megpróbálják víz alá szorítani a támadót. "Ne keverjük össze a kutyákat és a kengurukat. A kenguruk ragadozók látnak bennük, ezért védekeznek."

Az ökológus végül felhívta a figyelmet, hogy senki ne feledje, amikor dühös vagy éppen ennivalóan aranyos példánnyal találkozik, hogy a kenguruk vadon élő állatok, és megfelelő távolságot kell tartani velük szemben, a kutyákat pedig, amíg a városban tartózkodnak a szomjas állatok, meg kell kötni.