A Charley elérte Floridát

2004.08.14. 08:38
Átvonult Kubán és pénteken este elérte Florida délnyugati partvidékét a Charley hurrikán, és máris hatalmas károkat okozott, több ember életét vesztette. A hurrikán elérte a négyes erősségi fokozatot, de szakértők arra számítanak, hogy a legnagyobbat, az ötöst is teljesíti. A Charley Kubában három, Jamaicában egy halálos áldozatot szedett. Késő esti jelentés szerint összesen tizenhat halálos áldozatot követelt a hurrikán és ebből tizenhármat meg is erősítettek.
Végigsöpört Kuba szigetén péntekre virradóra a Charley ciklon, amely óránkénti 165 kilométeres sebességű rohammal előbb a szigetország déli vidékein csapott le, majd egy órával később Havannában pusztított.

Havannát elérte az árhullám
fotó: EPA
A szélvihar három halálos áldozatot követelt és jelentős anyagi károkat okozott. A ciklon több ezer fát csavart ki tövestől, számos ház omlott össze vagy rongálódott meg. Havanna legtöbb kerületében elszakadtak az elektromos és telefonkábelek, a kubai főváros nagy része gáz és villanyáram nélkül maradt. Az Egyesült Államok 50 000 dolláros azonnali segélyt ajánlott fel Kubának a károk helyreállítására.

A kubai meteorológiai intézet közlése szerint a tenger szintje rövid időre öt méterrel emelkedett Havanna és Matanzas tartományok déli partjainál. A polgári védelem több mint 215 ezer embert telepített ki a vihar elől az ország nyugati részéről, köztük turistákat.

Castrót születésnapját is ünnepelte

A károkat mérsékelte, hogy a ciklont nem kísérték az ilyenkor szokásos felhőszakadások, csupán kisebb esőzések voltak. A vihar néhány órával később elhagyta Kubát és az Egyesült Államok déli partjai, Florida állam felé vette útját.

A Charley érkezése miatt a kubai televízióban megjelent Fidel Castro kubai párt- és állami vezető is, aki az országosmeteorológiai intézet vezetőjének tájékoztatója után 75 perces beszédet mondott. Castro előbb emlékeztette honfitársait arra, hogy ezen a napon tölti be 78. életévét, majd rátért a hurrikánra.

Hírügynökségi értékelések szerint a Charley kiváló alkalmat nyújtott az elnöknek, hogy bizonyítsa: megingathatatlanul áll a kormányrúdnál.

Több halott Floridában

"Gyerünk, Charley!" - áll a bedeszkázott ablakon Floridában
fotó: EPA

A CNN jelentése szerint a Charley elérte a 4-es fokozatot, meteorológusok szerint azonban az ötös, legerősebb fokozatot is teljesíti; szelének sebessége pedig 240 kilométer óránként. A hurrikán pénteken este elérte az Egyesült Államokbeli Floridát, és máris hatalmas károkat okozott, több ember életét vesztette. Az első amerikai áldozat a floridai Sarasota közelében halt meg, amikor gépkocsija a vihar következtében lesodródott az útról és egy fának ütközött. George Bush elnök katasztrófa sújtotta területnek nyilvánította az amerikai szövetségi államot.

A forgószél egyebek közt feldúlt egy lakókocsikból álló települést, ahol most rendőrségi megbízottak őrzik a halomba rakott holttesteket, mivel egyelőre a mentőalakulatok sem jutottak el a térségbe. Wayne Sallade, a megye mentőszolgálatának vezetője hajnalban elmondta, hogy megerősített halálesetekről kaptak hírt a megye további három körzetéből is. Közlése szerint Charlotte megyében több száz embert keresnek eltűntként, és ezrek maradtak fedél nélkül. A természeti csapás okozta károkat összesen 20 milliárd dollárra becsülik. A legnagyobb pusztítást Charlotte megyében és Fort Myers körzetében okozta a hurrikán. Egyedül Fort Myers környékén 250 ezer épületet rongált meg, illetve tett tönkre.

Kereskedelmi érdekszervezetek szerint a vihar jelentős károkat okozott a floridai citrom- és narancsültetvényekben.

Bush helikopterről szemlézett

Az okozott hatalmas kár miatt George Bush elnök rögtön katasztrófa sújtotta területnek nyilvánította a szövetségi államot, és helikopteren repült át vasárnap az érintett övezetek fölött. Bush elnökválasztási kampánykörútját szakította meg és utazott különgépén az északnyugati Seattle-ből az ország másik végén lévő déli szövetségi államban. A helyreállítási munkálatok teljes erővel zajlottak vasárnap, Jeb Bush floridai kormányzó - Bush elnök testvére - ötezer nemzeti gárdistát vezényelt a helyszínre. Megfigyelők az elnökválasztási kampánnyal hozzák összefüggésbe Bush elnök reagálását, különös tekintettel arra, hogy Florida döntő szerepet játszhat az elnökválasztásban. George Bush kihívója, a demokrata párti John Kerry stábja révén támogatást ajánlott fel az újjáépítési munkálatokhoz, ugyanakkor jelezte, hogy nem áll szándékában a helyszínre látogatni, hogy ne zavarja a helyreállítást. A Charley az Atlanti óceán felett tett kitérő után, az Egyesült Államok több keleti partvidéki államát érintve, észak felé haladt tovább. A forgószél vasárnapra veszített erejéből és 40 kilométeres széllel járó trópusi viharrá csendesülve érte közép-európai idő szerint vasárnap délben elérte Boston térségét. A Charley elvonulása után a "Danielle" névre keresztelt hurrikán és az "Earl" trópusi vihar közelít az amerikai földrész felé az Atlanti-óceán felől. Az "Earl" előrejelzések szerint csütörtökön érheti el a Mexikói-öböl térségét, míg a "Danielle" vélhetően elkerüli az Egyesült Államokat.

Egymilliónyian maradtak a veszélyeztetett területen

A Kuba felől érkező Charley jócskán megerősödött, mire a Floridai-félsziget nyugati partján, Fort Myers és Punta Gorda városok között behatolt a sűrűn lakott szárazföldre. Egy évtizede nem volt ilyen erős hurrikán az államban. Óránként 230 kilométeres sebességgel fújó szél fákat tört ketté és háztetőket sodort le. A szél 3,5-4 méter magas hullámokat korbácsolt a Mexikói-öbölben, és félő hogy a víz a partból el is fog nyelni bizonyos területeket. A vihar észak-északkeleti irányban halad tovább, mozgása felgyorsulhat, elérheti az óránként 35 kilométeres sebességet is.

A hatóságok előzőleg csaknem kétmillió embert szólítottak föl arra, hogy menjen biztonságos helyre, de csak mintegy egymillióan tettek eleget a felszólításnak. A lakosok számára kialakított menedékhelyek gyorsan megteltek. A hurrikán útjában mintegy 6,5 millióan laknak az állam összesen 17 millió lakosából.

A floridai áramszolgáltató vállalat szóvivője elmondta, hogy eddig 335 ezer lakos maradt áram nélkül, de ez a szám még nőni fog. Az Amtrak országos vasúttársaság korlátozást vezetett be: szombaton egyetlen vonat sem közlekedhet Floridában.

#alt#
A Charley várható útiránya
forrás: EPA