Lódarazsak támadtak egy férfira

2007.08.20. 21:44
Tűzoltókat hívta segítségül az a somogycsicsói háztulajdonos, akinek családtagját lódarazsak támadták meg hétfőn. A férfit nem kellett kórházba szállítani.

Lódarazsak támadtak egy férfira, közölte a Somogy megyei katasztrófavédelem hétfőn este.

Délután egy somogycsicsói családi ház tulajdonosa kérte a tűzoltók segítségét, miután egyik családtagját lódarazsak támadták meg

Mivel a közelben gyerekek is tartózkodtak, jobbnak látták szakemberek segítségét kérni. A lódarazsak fészkét a tűzoltók eltávolították, a férfit nem kellett kórházba szállítani.

A lódarázs (Vespa crabro) nagytestű, ragadozó darázs eurázsiai elterjedésű, nem védett. A királynő akár a 35 mm-es hosszt is elérheti, a herék és az ivartalan nőstény dolgozók legfeljebb 25 mm-ig nőnek. Csípése allergiás reakciót válthat ki az emberben.

A telet csak a királynő éli túl, fészkét védett helyen építi. A királynő hatszögletű sejtekbe rakja petéit, a lárvákat két-három hétig táplálja. A kolónia nyáron megnövekszik, a hímek párzás után elpusztulnak.

A lódarazsak a gyümölcs- és fanedvek szívása mellett méhekre is vadásznak: röptében kapják el őket, kiszívják a nektárt mézhólyagjaikból, az ízeltlábú áldozatok izmosabb tor részét a kaptárba viszik.