Óriásmajom után kutatnak Franciaországban

2004.09.07. 14:07
Három napja hiába kutatnak egy egyelőre azonosítatlan óriásmajom után a francia hatóságok. Az emberszabásút, akinek eltűnését még nem jelentette sem állatkert, sem cirkusz, vasárnap fedezték fel turisták Drôme megyében.
Titokzatos óriásmajmot keres a francia csendőrség. Hat szemtanútól kaptak pontos személyleírást a Drôme megyében kószáló emberszabásúról, de az állatra eddig nem találtak rá a hatóságok.

A bejelentők szerint egy jól megtermett, 180 centi magas, kb. 80 kilós orángután vagy gorilla lehet az állat, aminek tenyérlenyomatát meg is találták a jelzett körzetben. Saou település közelében egy harminc centiméter átmérőjű talp- vagy tenyérlenyomatot fedeztek fel a sáros talajon.

Az állatot először vasárnap hajnali 1 óra körül pillantotta meg egy gépkocsi négy utasa, majd az állattal egy óra múlva egy turistáskodó svájci pár is összefutott, és ők is jelentették az esetet a helyi csendőrségen.

A hatóságnak viszont nincs információja arról, hogy bármely cirkuszból vagy környékbeli állatkertből eltűnt volna bármilyen majom.

Óvatosan kell bánni vele

A szemtanúk szerint az állat szelídnek látszik, a csendőrök azonban közérdekű hirdetményben figyelmeztették a helybelieket, legyenek óvatosak, ne közelítsenek a vadhoz, bármilyen barátságosnak mutatkozik is, mert könnyen begorombul.

A Drôme megyei hatóságok nem zárják ki, hogy egy illegálisan tartott főemlős hagyta ott búcsú nélkül gazdáját, és ebben az esetben nemcsak az önállósult majmot, de a törvényszegő tulajt is elő kell keríteni. A kipusztulással fenyegetett fajok védelméről szóló Washingtoni Egyezmény (CITES) ugyanis drákói rendszabályokat alkalmaz a védett fajokat veszélyeztetőkkel szemben.