Ember termékenyítette meg a budapesti orrszarvút

2004.10.07. 21:26
Vemhes a Fővárosi Állat- és Növénykert nőstény szélesszájú orrszarvúja. A Lulu nevű állat mesterséges termékenyítését egy német, osztrák és magyar állatorvosokból álló csapat végezte. A fejlődő magzat jelenleg kb. 20 cm-es és hat hónapos. Ha minden rendben alakul, és a magzat az elvárt ütemben fejlődik, jövő nyáron Budapesten születhet meg a világ első mesterséges termékenyítésből származó orrszarvúja.
Október elsején jelentette be a Science című vezető tudományos folyóirat azt a szenzációs hírt, hogy elsőként értek el komoly eredményeket az orrszarvúk mesterséges termékenyítésében. A nem mindennapi szakmai eredmény a budapesti állatkert nőstény orrszarvújával történt, akivel már hosszú ideje próbálkoztak az állatkerti szakemberek.

#alt#
Lulu az orrszarvú
forrás: allatkertialapitvany.hu
Az állatkerti állatok tenyésztésében az utóbbi években egyre nagyobb eredménnyel használják fel a korszerű biotechnika, biotechnológia eredményeit, így a mesterséges termékenyítést is. Mivel az állatkerti állatorvosláson belül is különleges szakterületről van szó, világviszonylatban is maroknyi szakértő foglalkozik speciálisan ezzel a kérdéssel.

Sikertelen kísérletek

Európában az elmúlt években a berlini Állatkerti és Vadállatkutató Intézet egyik munkacsoporja ért el jelentősebb eredményeket e téren, Thomas Hildebrandt által vezetett csoport az elefántok termékenyítésével foglalkozott.

Eddig 8-10 alkalommal sikerült teherbe ejteni orrszarvút, de az állatok a vemhesség korai szakaszában elvetéltek. A budapesti állatkert Lulu nevű orrszarvúja esetében nem csak sikeres volt a termékenyítés, de a heti rendszerességgel végzett vérvizsgálat és ultrahangvizsgálat tanúsága szerint a magzat az elvárt ütemben fejlődik.

Berlini és salzburgi orvosok segítettek a magyaroknak

A mesterséges termékenyítéssel kapcsolatos munkákat a berlini, salzburgi és a budapesti állatkert orvosai Lulu esetében 2001 szeptemberében kezdték meg, de csak 2004 áprilisában sikerült az inszeminálás, jelenleg az anyaállat testében fejlődő, 20 cm-nél alig nagyobb magzat hat hónapos.

Tekintettel arra, hogy a szélesszájú orrszarvúk vemhességi ideje 16-18 hónap, a borjú megszületése szerencsés esetben a következő év nyarának végére várható.

Lulu Easy Boyjal érkezett Pestre

Az anyaállat, Lulu egy vadon befogott orrszarvú valószínűleg 1980-ban született Natalban. 1983 októberében érkezett Budapestre Easy Boy nevű párjával, aki egy brit állatkertben látta meg a napvilágot. A két állat azóta közös kifutóban lakik, de mivel mindketten nagyon fiatalok voltak, amikor összekerültek, testvéreknek tekintik egymást, szexuálisan nem érdeklődnek egymás iránt.

Az állatkert arra kéri a látogatókat, hogy Lulu vemhessége alatt ne etessék az állatot (még az állatkertben kapható Zoo-csemegével sem), mivel a magzat fejlődése szempontjából különösen fontos, mit eszik az anyja.